03 feb. 2025 | 17:46

Oraşul turistic din România care „moare” încet. Turiştii nu mai vin aici ca în alţi ani, fenomenul este îngrijorător

Stiri social
Oraşul turistic din România care
O femeie incearca sa gaseasca o locatie tinand o harta in mana

Turiștii parcă au început să ocolească unul dintre orașele care în anii trecuți se afla pe harta turismului din România. Cei care au vorbit despre acest lucru au fost directorii celor mai mari muzee, care au văzut cum cifrele au scăzut de la un an, la altul.

Orașul Sibiu atrage tot mai puțini turiști

Capitală Culturală Europeană în anul 2007, Sibiul se pare că este într-o cădere liberă în ceea ce privește turismul. O spune chiar Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra. Într-o conferință de presă organizată luni, directorul a tras un semnal de alarmă și a spus că orașul traversează o perioadă de scădere a numărului total de turiști, fapt ce este confirmat și de rapoartele pe 2024 ale Muzeului Național Brukenthal și ale Muzeului Astra.

Directorul Muzeului Astra este de părere că la nivelul Sibiului este necesară o discuție sinceră între operatorii culturali, întrucât unele evenimente se suprapun, pe când altele au nevoie de mai multă profunzime. Este  de părere că și oferta generală trebuie împrospătată, pentru a atrage din nou mulți turiști.

”Să nu ne mai călcăm pe picioare”

Ca exemplu, el a spus că Muzeul Astra a înregistrat în 2024 puțin peste 320.000 de vizitatori plătitori de bilete și peste 470.000 de vizitatori în total, incluzând aici și evenimentele cu intrare liberă. În ansamblu, numărul este în scăzere în ultimii ani.

Aceeși situașie se regăsește și la Muzeul Național Brukenthal, unde anul trecut s-au înregistrat aproximativ 320.000 de vizitatori, atât plătitori de biletele cât și cu intrare gratuită. În 2023 numărul lor total depășea 400.000. Cele două muzee sunt considerate unele dintre principalele atracții ale orașului nostru, numărul vizitatorilor fiind un etalon pentru sectorul turistic sibian.

”Primăria are agenda culturală unde noi aplicăm, în același timp cred că o discuție cu ceilalți operatori culturali din oraș trebuie avută, ca să nu ne mai dublăm, să nu ne călcăm pe picioare. Parcă prea mult bumți-bumți, sincer! Trebuie să venim cu evenimente culturale de calitate, să revenim cumva la ceea ce a făcut ca Sibiul să fie Capitală Culturală Europeană, cu toată responsabilitatea. Dacă venim cu experiențe inedite, vom reuși să atragem”, a declarat Ciprian Ștefan.

Soluții pentru 2025

Cât privește strict Muzeul Astra, Ciprian Ștefan a mai precizat că în 2025 vom vedea mai multe evenimente care să implice comunitatea locală și că, pentru a atrage mai mulți turiști, ia în calcul inclusiv relaxarea programului de vizitare. Spre exemplu, vara, când este caniculă, Muzeul în aer liber ar putea rămâne deschis până la ora 22:00 sau chiar mai târziu.

De asemenea, Muzeul Astra își propune să atragă mai mulți vizitatori și în celelalte unități muzeale. În acest sens, în viitorul apropiat am putea vedea din nou expusă în centrul orașului mumia cu sarcofag, care o perioadă de timp s-a aflat în cadrul Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piața Mică.