Orașul mare din România unde nu este apă caldă din 1 august! Problema alimentării cu agentul termic în România nu este de ieri de azi. Din ce în ce mai multe localități anunță mari probleme în a furniza apa caldă locuitorilor. O situație ieșită din comun se petrece în orașul din România unde nu este apă caldă din 1 august. Edilul orașului a anunțat când se rezolvă problemele.
Din păcate, situațiile de acest gen apar din ce în ce mai des în toată țara. O astfel de situație este, încă din august, în Ploiești, unde locuitorii nu mai au apă caldă, iar edilul local a acuzat lipsa avizului depus la Consiliul Concurenței.
Prin acest demers, spune Andrei Volosevici, s-a dorit preluarea efectivă de la Consiliul Județean a serviciului de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat. Avizul, conform acestuia, era depus imediat după declanșarea litigiului.
În realitate, problemele au apărut după ce Termoficare Prahova acționa în instanță primăria Ploiești, pentru o factură de peste 4 milioane de lei, neplătită de instituția administrativă a orașului. Factura era emisă de Termoficare Prahova în data de 19 iulie a.c, și neplătită până la această oră.
Sumele erau ca urmare a subvenționărilor acordate de primărie locuitorilor, de altfel datoria către Termoficare Prahova. La sumele datorate au mai apărut și dobânzile de 0.5% pe zi pentru întârzierile de plată.
Suma în sine, conform presei locale, este diferența dintre prețul facturat locuitorilor și prețul local al energiei termice. Este vorba de 186,97 lei/Gcal, respectiv 605,22 lei/Gcal.
Ca urmare a acestei situații și a acuzațiilor primarului că este de ordin penal, Termoficare Prahova cerea rezilierea contractului. De altfel compania refuza să mai depună garanțiile solicitate de autoritatea contractantă din Prahova, ADI Termie. Și așa, din nefericire, s-a ajuns la situația în care Ploieștiul a devenit orașul mare din România unde nu este apă caldă din 1 august.
Deși situația a rămas la fel, primarul Andrei Volosevici spune că a depus cererea de care aminteam anterior. În același timp a mai anunțat că același contract, la care a renunțat Termoficare Prahova, va fi atribuit direct companiei TERMO Ploiești. Decizia a fost luată aseară, într-o ședință urgentă în cadrul primăriei. Deși vinovat fiind de situație, Volosevici dă vina pe Consiliul Județean și pe Iulian Dumitrescu, președintele acestuia, spunând că au dat dovadă de iresponsabilitate.
În același timp, edilul prahovean anunță că „M-am asigurat ca avem necesarul de gaz până la sfârșitul lunii, iar pe 15, cel mai târziu 16 octombrie, ploieștenii vor avea apă caldă și căldură”.
Dacă ar fi să tragem o concluzie din sfirmațiile edilului, ar însemna că ploieștenii vor avea, în sfârșit, apă caldă. Când, primarul știe!