Unul din marile orașe ale României propune pentru o perioadă de patru zile serviciul de transport public gratuit. Proiectul vine exact în perioada în care se desfășoară „Forumul Orașelor Verzi”. Orașul despre care discutăm este cel de la poalele Tâmpei, și anume Brașov.
După aderarea la Uniunea Europeană în 2007, cuvântul „durabilitate” a început să fie auzit mai frecvent în România. Au fost brusc deschise noi oportunități pentru oameni de a explora și învăța din țările occidentale, dar și noi cerințe minime care trebuie îndeplinite. De atunci s-au făcut pași mici, uneori din cauza birocrației, alteori din cauza altor priorități și alteori doar din cauza lipsei de bani.
Marile orașe implicate în proiectul „Forumul Orașelor Verzi din România sunt, după cum urmează
Toate aceste orașe mari împărtășesc câteva lucruri în comun. Se dorește implementarea de proiecte de regenerare urbană, pentru a reduce consumul de energie și pentru a utiliza alte moduri de transport decât mașinile.
Cam târziu, dar în martie 2009, Guvernul României a aprobat un program de reabilitare a clădirilor rezidențiale urbane construite din anii 1950-1990. Și sunt destule. Au existat patru beneficii din acest plan de acțiune: creșterea eficienței energetice a clădirilor cu 40%.
În ceea ce privește transportul alternativ, toate cele șase orașe sunt de acord că bicicletele vor trebui utilizate mai frecvent. Cel mai mare proiect de partajare a bicicletelor din țară, I’Velo, a fost lansat în mai 2010 la București. Cluj-Napoca a urmat în iulie 2010, Constanța în aprilie 2011, Timișoara în aprilie 2012, Iași în iunie 2012, și recent și orașul Brașov.
Fiecare oraș speră că acest lucru va contribui la reducerea amprentei de carbon, va construi o comunitate de iubitori de biciclete și va susține dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru bicicliști. În plus, în ultimii trei ani, Timișoara, Cluj-Napoca și București au sărbătorit Săptămâna europeană a mobilității, o campanie anuală care încurajează mobilitatea urbană durabilă.
Sub egida forumului, în Brașov au avut loc mai multe colocvii, conferințe și dezbateri pe teme ecologice și pe proiectele ce așteaptă să fie implementate la nivel național, dar și local. Printre proiectele implementate recent, priamrul orașului Brașov, Allen Coliban, anunță constrirea mai multor zone pentru biciclete și pietoni. Așa se face că în aceste zile o bandă pe strada Mureşenilor, de la Rectorat până la Poarta Şchei, adică inclusiv pe Şirul Beethoven, va fi închisă traficului . Aceasta va deveni bandă pentru pietoni, biciclişti, trotinetişti începând de maine, 10 septembrie şi până la închiderea Forumului Oraşelor Verzi, adică luni, 12 septembrie.
„Închidem o bandă pe Mureșenilor de la Rectorat până la Poarta Șchei, adică inclusiv pe Șirul Beethoven, iar acea bandă va devine bandă pentru pietoni, bicicliști, trotinetiști începând cu 9 septembrie și până la închiderea Forumului Orașelor Verzi, adică în 12 septembrie.
Despre pistele de biciclete vă pot spune acum doar atât: lucrăm la un masterplan pentru pistele de biciclete (pe care-l vom face în curând și public) și la implementarea acelor proiecte mature și coerente pentru comunitatea de bicicliști. În zilele astea vedem pe jos, pe bicicletă sau cu autobuzul!”, spune primarul.
Tot în aceste zile în Brașov călătorii vor beneficia de patru zile gratuite cu transportul public în comun, mai anunță primarul Allen Coliban.
„Închidem o bandă de la Rectorat până la Poarta Șchei și 4 zile transportul RATBV va fi gratuit! Tot în aceiași perioadă și cu aceeași ocazie, RATBV oferă gratuitate tuturor pe toate liniile.
De ce facem asta? Pentru că vrem să impulsionăm transportul alternativ și transportul în comun.”. scrie Allen Coliban pe Facebook.