09 ian. 2025 | 09:48

Alimentele pe care nu ar trebui să le mai pui niciodată în frigider după ce le-ai reîncălzit

Utile
Alimentele pe care nu ar trebui să le mai pui niciodată în frigider după ce le-ai reîncălzit
Aceste alimente devin periculoase dacă sunt reîncălzite în mod repetat

Reîncălzirea alimentelor este un obicei comun în multe gospodării, însă nu toate mâncărurile pot fi depozitate din nou în frigider după acest proces. Unele alimente pot deveni periculoase pentru sănătate, dezvoltând bacterii sau pierzându-și proprietățile nutriționale. De aceea, este esențial să știm ce alimente trebuie evitate în astfel de situații.

De ce să nu pui alimentele reîncălzite în frigider

Atunci când alimentele sunt reîncălzite și apoi lăsate să se răcească din nou, se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Clostridium perfringens sau Bacillus cereus. Aceste bacterii se dezvoltă rapid la temperaturi cuprinse între 4°C și 60°C, cunoscute sub numele de „zona de pericol alimentară”. Depozitarea repetată a mâncării în frigider poate crește riscul de toxiinfecții alimentare, potrivit specialiștilor. În cazul unora dintre alimente, acest risc este mai crescut decât în cazul altora.

Orezul gătit

Orezul este unul dintre cele mai periculoase alimente dacă nu este manipulat corespunzător. După ce a fost gătit, orezul poate conține spori de Bacillus cereus, o bacterie rezistentă la căldură. Dacă este reîncălzit și apoi depozitat din nou, riscul de contaminare crește semnificativ.

Carnea gătită

Carnea de pui, porc sau vită reîncălzită și apoi răcită poate dezvolta bacterii periculoase. În special, carnea de pui este predispusă la dezvoltarea bacteriilor Salmonella și Campylobacter, care pot provoca toxiinfecții severe.

Cartofii gătiți

Cartofii, mai ales dacă sunt prăjiți sau copți, pot deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor dacă sunt reîncălziți și depozitați din nou. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu au fost păstrați în condiții corespunzătoare de la început.

Ouăle gătite

Preparatele pe bază de ouă, precum omleta sau ouăle fierte, pot deveni nesigure dacă sunt reîncălzite și puse din nou la frigider. Structura ouălor se deteriorează, iar bacteriile precum Salmonella pot prolifera.

Legumele cu conținut ridicat de nitrați

Spanacul, sfecla sau țelina sunt legume sănătoase, însă nitrații din ele se pot transforma în compuși toxici dacă sunt reîncălzite în mod repetat.

Cum să păstrezi corect alimentele gătite

Pentru a evita problemele legate de alimentele reîncălzite, iată câteva trucuri privind depozitarea și păstrarea optimă a preparatelor gătite!

Răcește alimentele înainte de refrigerare

Nu pune mâncarea fierbinte direct în frigider. Las-o să ajungă la temperatura camerei, dar nu mai mult de două ore, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Depozitează porții mici

Împarte mâncarea în porții mici înainte de a o pune la frigider. Astfel, vei reîncălzi doar cantitatea necesară, evitând expunerea repetată la temperaturi fluctuante.

Păstrează alimentele în recipiente etanșe

Folosirea unor recipiente bine închise împiedică contaminarea cu bacterii și păstrează prospețimea alimentelor mai mult timp.

Reîncălzește doar o singură dată

O regulă esențială este să reîncălzești alimentele o singură dată. Dacă ai mâncare rămasă, este mai bine să o consumi sau să o arunci, decât să o reîncălzești din nou.

Fii atent la durata de păstrare

Alimentele gătite ar trebui consumate în termen de 3-4 zile. Dacă știi că nu le vei consuma în acest interval, este mai bine să le congelezi.

Etichetează recipientele

Notează pe recipiente data la care ai gătit sau refrigerat alimentele. Astfel, vei ști exact cât timp le poți consuma în siguranță.

 

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Moneda care a ajuns să valoreze o avere. Mulți români o au prin casă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro