24 iun. 2023 | 11:43

Orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor. Peisajele sunt dezolante, parcă ai ajuns la capătul lumii

Diverse
Orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor. Peisajele sunt dezolante, parcă ai ajuns la capătul lumii
Ultima înmormântare care a avut loc în 1960

Nu de puține ori am auzit, sau citit despre așa-numitele orașe fantomă. Numai dacă ne gândim la megaconstrucțiile din China, majoritatea fiind părăsite. Dar, conform unor informații, și SUA se poate lăuda cu orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor. Cei care au trecut pe aici spun că peisajele sunt dezolante, și parcă ai ajuns la capătul lumii. Citește mai departe și află care este orașul ‘fantomă’ de dincolo de ocean.

Orașele ”fantomă” din întreaga lume

Deși pre parcă scos din filmele de groază termenul, realitatea este că aceste orașe există peste tot în lume, iar statistica se pare că se modifică de la an la an. În ultimii ani informațiile spun că aproape peste tot în lume au apărut astfel de orașe, iar cauzele sunt multiple. Există și o listă cu astfel de locații, toate împrștiate din îndepărtata Africa de Sud și până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii.

Vezi și: Orașul din România care rămâne fără locuitori. Străzile sunt goale, casele sunt părăsite

Dintre nenumăratele orașe fantomă care există în întreaga lume, și în Europa, unul se remarcă în mod deosebit, vorbind aici de micul sat francez Oradour-sur-Glane, complet distrus într-unul dintre cele mai teribile masacre de civili din cel de-al Doilea Război Mondial și cel mai mare din Franța.

Dar nu vom vorbi azi de acest oraș, ci de orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor, aflat într-unul din statele americane, Nebraska. Așadar, hai să vedem de ce a ajuns orașul ‘fantomă’.

Monowi, orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor

La opt kilometri de granița cu Dakota de Sud, în nordul îndepărtat al statului american Nebraska, se află orașul Monowi. Aici vei găsi o biserică abandonată, buruieni și iarba de brad în jurul rămășițelor putrede ale caselor care se prăbușesc pe ele însele. Aici mai trăiește singurul locuitor din Monowi, Elsie Eiler, în vârstă de 84 de ani.

Vezi și: O regiune nepopulată din Italia oferă 43.000 de euro oamenilor care se mută în satele părăsite de acolo

Când soțul lui Eiler, Rudy, a decedat în 2004, nu a lăsat-o doar pe ea să conducă taverna, ci întregul oraș. Astăzi, conform recensământului din SUA, Monowi este singurul loc constituit în SUA cu un singur locuitor, iar Eiler este primarul, secretarul, trezorierul, bibliotecarul, barmanul și singura persoană rămasă în cel mai mic oraș din SUA. Elsie Eiler, în vârstă de 84 de ani, își plătește singură impozitele, își acordă propria licență de alcool și este singurul locuitor rămas în Monowi, Nebraska.

Conform documentelor istorice, în anii 1930, Monowi era o stație plină de viață a căii ferate Elkhorn și găzduia 150 de persoane, magazine alimentare, restaurante și chiar o închisoare. Eiler a crescut la o fermă aflată la un sfert de milă de oraș și l-a întâlnit pe Rudy în școala cu o singură clasă din Monowi când era în școala primară.

”M-am dus să lucrez pentru o companie aeriană cu visul de a deveni stewardesă. Nu-mi prea plăcea orașul; Monowi fusese întotdeauna acasă.”, își amintește Elsie Eiler.

Vezi și: Localitățile din România care au pierdut peste 70% dintre oameni. De ce sunt aproape goale

Marele exod transformă localitatea în orașul ‘fantomă’

Până la redeschiderea Tavernei Monowi, povestește Elsie Eiler, Monowi însuși începuse deja să se închidă. Pe măsură ce condițiile agricole se înrăutățeau și economiile rurale se prăbușeau în toate Marile Câmpii după cel de-al Doilea Război Mondial, comunități întregi din centrul SUA au început să dispară.

Vezi și: O capitală cu 10 milioane de locuitori se scufundă la propriu, până în 2050. Ar putea să dispară de pe hartă

Ultima înmormântare care a avut loc în biserica de lemn din Monowi, și-aduce aminte Elsie Eiler, a fost cea a tatăluiei, în 1960. Apoi, oficiul poștal și ultimul dintre cele trei magazine alimentare s-au închis între 1967 și 1970, urmate de școală în 1974. Ambii copii ai lui Eiler s-au mutat în căutarea unui loc de muncă la mijlocul anilor 1970, iar în 1980, populația orașului a scăzut la 18 locuitori. Douăzeci de ani mai târziu, singurii doi locuitori din Monowi – Rudy și Eiler – lucrau amândoi la tavernă. Astăzi, Monowi este orașul ‘fantomă’ în Boyd County, Nebraska.

Și în România există orașul ‘fantomă’

Puțini sutn aceia care au auzit, poate, de Gherdeal, unde, conform datelor istorice, primii coloniști au sosit în Gherdeal, cunoscută inițial sub numele de Sfânta Gertruda, în urmă cu câteva secole, aceștia fiind în mare parte agricultori și meșteșugari.

Vezi și: Satul din România care rămâne fără locuitori. Mai sunt doar 15 oameni și cel mai tânăr are 53 de ani

O biserică romano-catolică fortificată a fost construită acolo în 1612, astfel încât comunitatea trebuie să fi fost destul de numeroasă până la acel moment. Până în 1850, aceasta era în pericol de prăbușire, ulterior a fost demolată și o nouă biserică luterană a fost construită între 1850-1858 pe ruinele sale, iar aceasta se află acolo și astăzi. Deși această biserică este listată ca fiind abandonată, ea pare destul de curată și bine întreținută.

Vezi și: Satul din România care abia mai rămâne pe hartă. Are doar doi locuitori în acest moment

Până în 1926, locuitorii din Gherdeal erau români, sași și romi. Este greu de găsit prea multe informații despre viața în comunitate sau despre mărimea populației. Motivul pentru care a fost abandonat se datorează, probabil, programului dictatorului român Nicolae Ceaușescu din anii 1980 de distrugere sistematică a orașelor și satelor mici din România, forțând locuitorii să se mute în apartamente în apropierea fermelor și fabricilor de stat din orașe.

Gherdealul a fost lăsat aproape pustiu. Populația a fost listată în unele locuri ca fiind de doar șapte locuitori și a fost numit ”satul fantomă al Transilvaniei”. Multe dintre case au căzut în ruină, iar acum este complet gol.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”