07 aug. 2022 | 11:00

Localitățile din România care au pierdut peste 70% dintre oameni. De ce sunt aproape goale

Social
Localitățile din România care au pierdut peste 70% dintre oameni. De ce sunt aproape goale
Satele din Romania raman fara locuitori

După Revoluția din 1989, românii au început să plece masiv din țară. Populația s-a redus considerabil la sate, unde traiul greu a determinat lumea să-și încerce norocul în străinătate. În toate județele există case părăsite, care stau să cadă, din cauză că oamenii au decis să nu mai investescă aici, ci în orașele europene care i-au adoptat.

Localitățile „fantomă” din România

Și mai trist este faptul că aproximativ 10 localități din România au pierdut cel puțin 70% din populație, iar în peste 3.200 de așezări, oamenii s-au împuținat. Situația pare a fi cea mai gravă în județul Covasna.

În comuna Malnaș, aproape 80% din locuitori au dispărut în ultimii 30 de ani. Cifrele sunt înșelătoare, deoarece, în 2004, din comună s-au desprins satele Bixad și Micfalău, care au devenit reședințele comunelor nou formate Bixad, respectiv Micfalău. Malnaș este acum alcătuită din satele Malnaș (reședința), Malnaș-Băi și Valea Zălanului. Zona este cunoscută pentru băile sale.

Oamenii au plecat masiv la oraș sau în străinătate

Pe locul al doilea se situează o localitate aflată la 35 de kilometri de Slatina. Pe site-ul primăriei din comuna Optași-Măgura scrie că este formată din trei cătune, iar activitățile sătenilor sunt agricultura și creșterea animalelor. Ca în multe alte locuri din țară, oamenii nu prea au unde munci. Prin urmare, nu este de mirare că, de la aproape 4000 de locuitori (acum trei decenii), aici mai stau 1000 de suflete (1058, potrivit INS).

Case goale pe o rază de doi kilometri

O altă așezare din care majoritatea oamenilor au decis să plece se află la doar 100 de kilometri de Oradea (Bihor). Au mai rămas doar câțiva pensionari, iar străzile sunt aproape goale. Este vorba despre localitatea Vașcău, un sat din care tinerii au plecat în căutarea unui trai mai bun la oraș sau în afara țării, la fel cum se întâmplă în cazul multor zone din mediul rural. În ultimii 10 ani, comunitatea a pierdut circa 18% din populație. Este atât de pustiu aici încât, pe o rază de doi kilometri, nicio casă nu este locuită. În trecut, zona era prosperă, însă, după ce fabricile din apropiere s-au închis în anii ’90, lumea a început să plece.

Avertisment despre împuținarea populației

Despre împuținarea populației a vorbit economistul britanic John Maynard Keynes. Acum aproape 100 de ani, acesta avertiza că exodul are efecte economice secundare urâte pentru țara respectivă. Mai puțini oameni înseamnă un consum mai mic și o producție deficitară. Pe scurt, șomaj ridicat. Pe plan fiscal anunță creșteri de taxe. În zona pieței muncii duce la creșterea vârstei de pensionare.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Manichiura perfectă în funcție de zodie. Ce culori ți se potrivesc
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro