25 oct. 2022 | 22:25

Orașul din România care va avea 28 de toalete publice automatizate. Prețul a fost de două milioane de euro

Știri generale
Orașul din România care va avea 28 de toalete publice automatizate. Prețul a fost de două milioane de euro
Orașul din România care va avea 28 de toalete publice automatizate. Cu ce sunt diferite de toaletele publice actuale.

Orașul din România care va avea 28 de toalete publice automatizate. Se mai numesc și „toalete inteligente”, fiind echipate cu uși ușor de utilizat, controlate electronic, sisteme și servicii de monitorizare ce ajută la gestionarea igienei și nu numai. Primele toalete vor fi instalate în anul 2022, în parcuri și zone intens circulate.

Orașul din România care va avea 28 de toalete publice automatizate

Toaletele automatizate sau smart asigură un mediu mai curat pentru utilizatorii de toalete publice. Marți, 25 octombrie, primarul unui oraș din România a semnat un acord pentru instalarea a 28 de toalete publice automatizate în parcuri și zone circulate des de localnici.

Brașov este orașul care vrea să treacă la un alt nivel din punct de vedere al igienei publice. Edilul Allen Coliban a cumpărat 28 de toalete inteligente cu două milioane de euro. Primele șase dintre acestea urmează să fie amplasate în anul curent, în mai multe regiuni din oraș.

Zilele viitoare, edilul municipiului Brașov va semna un contract subsecvent, prin care se va stabili instalarea primelor șase toalete automatizate publice în oraș. Potrivit primelor informații, acestea urmează să fie amplasate în: parcul Tractorul, Piaţa Sfântul Ioan, Parcul Trandafirilor, Livada Poştei, în parcul de pe Berzei şi în zona pietonală Uranus.

Contractul de achiziție a toaletelor automatizate a fost semnat pentru o perioadă de patru ani. Valoarea acestuia se ridică la aproximativ 8,5 milioane de lei fără TVA. Cea mai mare sumă din costul total, anume 6,9 milioane de lei fără TVA, a fost direcționată către achiziția și punerea în funcțiune a toaletelor. Diferența va fi folosită pentru consumabile şi întreţinere.

Cum vor arăta toaletele publice automatizate din orașul Brașov

Toaletele automate nu sunt, așa cum ar fi tentați să creadă unii, toalete cu sistem de autocurățare. În schimb, ele sunt echipate cu sisteme care funcționează în așa fel încât persoana care folosește toaleta nu trebuie să le atingă. Totul, din dorința de a asigura o utilizare cât mai igienică a toaletei.

În general, deschiderea ușii, spălarea toaletei și spălatul pe mâini sunt controlate de senzori fără atingere. Reprezentanții Primăriei Brașov au informat și cu ce vor fi dotate toaletele automatizate. Printre altele, toaletele inteligente vor prezenta:

  • sistem electronic automat pentru acces/ieşire din toaletă;
  • sistem de siguranţă „S.O.S.” cu buton care acţionează deschiderea uşii chiar şi în absenţa energiei electrice;
  • sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcţionare (on/off) a toaletelor automate racordabile pentru a eficientiza operaţiunea de remediere a deficienţelor tehnice apărute, informaţii care vor fi transmise automat operatorului care va asigura mentenanţa;
  • sistem acustic cu instrucţiuni vocale pentru fiecare comandă şi operaţiune pe care o desfăşoară toaleta.

Citește și: Toaleta publică la preț de apartament. Cum arată și ce primar din România a cumpărat-o

O parte din totalul toaletelor publice automatizate vor fi instalate în anul 2023. Principalele zone vizate pentru acest demers sunt Poiana Braşov, Spitalul Judeţean, Parcul Timiş -Triaj, Parcul Fartec, parcul Centru civic şi lacul Noua.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro