Care este orașul din România unde sunt demontate terasele la început de 2022. Aceste terase nu plăteau taxe la bugetul local, iar Primăria acestui oraș a scris pe Facebook că 17 terase ilegale au fost demontate de pe domeniul public. De menționat este că operațiunile de ridicare de pe domeniul public vor continua pe tot parcursul anului.
În Timișoara, 17 terase ilegale au fost demontate de pe domeniul public, a scris Primăria orașului Timișoara pe pagina de Facebook. Acestea aparțineau operatorilor care nu plăteau taxe la bugetul local. Terasele aparțineau operatorilor care nu plăteau taxe la bugetul local, neavând documentele legale necesare de funcționare.
Firmele și proprietarii care operau terasele au fost somate încă din 2021 să le ridice de pe domeniul public, întrucât acestea nu se aflau în
legaliate. Operațiunile de ridicare de pe domeniul public a construcțiilor ilegale vor continua pe tot parcursul anului.
Despre Timișoara, primarul acestui oraș, Dominic Fritz, a anunțat lansarea primului program de bugetare participativă din istoria oraşului. Acesta este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetăţeni, de transparenţă şi implicare a comunităţii în administrare. Programul beneficiază de 3 milioane de lei pentru program de la Consiliul Local Timișoara, iar un capitol din bugetul orașului va fi propus și votat de cetățeni.
„Timişoara este tradiţional un oraş al oamenilor cu iniţiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunităţii, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor şi viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetăţeni şi aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe oraşul, spre ceea ce ne dorim să fie”, a spus Dominic Fritz, primarul USR al Timişoarei.
Primăria Timișoara o să asigure sesiuni de formare cu angajații săi, dar și cu cetățenii care doresc să propună proiecte, dar și asistență pentru timișorenii nedigitalizați ce doresc să participe la votarea proiectelor. Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe domenii precum: Oraşul mobil, Oraşul verde, Oraşul relaxat, Oraşul comunităţilor şi Oraşul digital, conchide sursa menţionată.
În competiția pentru cele 3 milioane de lei sunt acceptate numai proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri de cetățeni. Fiecare proiect poate să primească 400.000 lei cu TVA inclus.