Românii au primit multe vești proaste anul trecut și anul acesta în privința scumpirilor. Iată că traiul nu va fi unul mai ușor nici în cele ce urmează. Care este orașul din România unde prețurile la locuințe au explodat? Capitala ocupă locul 3 în acest top.
Românii s-au obișnuit deja cu veștile proaste din dreptul prețurilor crescute la utilități, alimente și acum și la locuințe. Traiul devine unul greu de dus pentru unii cetățeni care nu se bucură de salarii prea mari și care încearcă să se descurce cu cheltuielile de zi cu zi.
Mulți dintre ei nici nu se mai gândesc să-și cumpere propriul apartament după cele aflate. Nou an a adus la pachet creșteri uriașe la imobile pentru românii care se gândesc la o schimbare. Pe primul loc avem Cluj-Napoca, unde costul mediu ajunge la 2.105 de euro pe metru pătrat util la început de an.
Acesta a crescut acum cu 2.6% față de luna trecută. Pe locul doi avem Constanța. Vânzătorii au ajuns să ceară în medie 1.408 de euro pe metru pătrat util, costul crescând cu 1.7% față de cel din luna decembrie, care a fost de 1.384 de euro.
De asemenea, prețul apartamentelor vechi a crescut cu 2%, de la 1.356 la 1.383 de euro pe metru pătrat. Capitala ocupă abia locul trei în acest clasament. Prețul mediu al unui apartament de aici a ajuns la 1.602 de euro pe metru pătrat util, față de luna precedentă când costul era de 1.549 de euro pe metru pătrat.
Mai mult decât atât, apartamentele vechi s-au scumpit și ele cu 0.6%, de la 1.557 la 1.567 de euro pe metru pătrat. Pozițiile 4 și 5 sunt ocupate de Brașov și Iași, iar locul 6 de Timișoara. Un număr mare de români și-au luat deja gândul ca anul acesta să își achiziționeze propria locuință.
„În ciuda avansului de două cifre consemnat pe parcursul lui 2021, noul an începe cu perspectiva unor alte majorări ale prețurilor solicitate pentru apartamentele din România, cel puțin pe segmentul locuințelor noi.
La aceasta contribuie datele vehiculate în piață privind scumpirea materialelor de construcții, pe fondul pandemiei, dar și a terenurilor pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale.
Se adaugă dificultățile întâmpinate de dezvoltatori în procesul de obținere a noilor autorizații de construire, în tandem cu faptul că cererea pentru locuințe noi este majoritară în marile orașe – ajungând, potrivit datelor Imobiliare.ro, la 65%”, spune Daniel Crainic, director de marketing. (Sursa: actualdecluj.ro)