În timp ce orașele urmează trendul ascendent al modernizării, satele din România încearcă să se apere de ceea ce a devenit astăzi noua „teroare a istoriei”. Din această categorie face parte și Ciocănești, prima așezare locuită care a apărut în calea ctitorilor Moldovei. Pe ulițe și vârfuri de deal, țăranii încearcă să conserve tradițiile și să păstreze obiceiurile transmise din generațiile străvechi. Și se pare că au reușit, fiindcă Ciocănești este sat unic în România datorită frumuseții sale feerice.
Cu un întreg cortegiu de noime, tradiții și mitologii, satul Ciocănești este unic în România. Are în permanență brațele deschise pentru turiști, indiferent despre ce sezon este vorba. Se află la aproximativ 20 de kilometri de Vatra Dornei și uimește prin frumusețea sa.
Aici, autoritățile împreună cu oamenii de rând au reușit să îmbine valorile specifice fiecărei etape sociale cu suflul țărănesc autentic. Satul Ciocănești are un conținut de viață aparte. Pe ulițe și în vârfurile dealurilor, la intrare și în inima satului, toate locuințele românilor sunt încondeiate cu simboluri străvechi.
Inclusiv companii sau instituții de stat, precum Poșta sau Primăria, respectă aceste forme arhaice ale tradițiilor românești. Locuitorii sunt obligați printr-o hotărâre de Consiliu Local ca atunci când își construiesc o casă, să o încondeieze. Iar toate acestea pentru ca specificul satului să fie păstrat netrunchiat și nedeformat.
Acest obicei al încondeierii caselor din Ciocănești își are rădăcinile în anul 1950. Atunci, fostul primar Tomoioagă, meșter și cioplitor în lemn, a decis să își încondeieze locuința. Ulterior, obiceiul a fost preluat de către o localnică pe nume Leontina Țăran. Ea a dezvăluit și care a fost motivul încondeierii casei ei.
Românca își dorea cu ardoare ca și „Soarele să se uite la casa ei”. Astăzi, casa lui tanti Leontina a devenit muzeu, iar sătenii respectă cu sfințenie obiceiul încondeierii caselor. Ea a spus jurnaliștilor că desenele nu sunt realizate la voia întâmplării.
„Nu se desenează orice. Se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane impozante și termopane fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului”, a declarat tanti Leontina pentru romanialibera.ro.
Într-adevăr, modelele pictate pe locuințe nu sunt întâmplătoare. Fiecare simbol în parte are o semnificație deosebită. Rombul, de exemplu, simbolizează înțelepciunea. Pătratul reprezintă imaginea inteligenței. Cercul face trimitere la infinit și eternitate, în timp ce plasa și sita sunt pictate cu scopul de a separa energiile negative de cele pozitive.
Satul Ciocănești poate fi vizitat în orice perioadă a anului, atât vara, cât și iarna. Este unul dintre satele care ne pot aduce cinste la nivel mondial. În luna august, în satul Ciocănești au loc evenimente importante, precum Festivalul Național al Păstrăvului, Pluta pe Bistrița Aurie și Serbarea Stânii Turistice.
În noiembrie, se organizează Balul Gospodarilor, în timp ce în decembrie are loc Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor Populare. Primăvara, în lunile aprilie și mai se organizează Paștele la Ciocănești, iar în primele două luni de vară Marea Rezervație de Rododendron (Bujorul Rodnei).