Unul dintre cele mai frumoase orașe din România nu este atât de popular precum ar merita, spun turiștii. Este o localitate așezată în inima județului Brașov, întemeiată de sașii din Codlea. Cum arată peisajele. Localnicii sunt foarte mândri de oraș.
Orașul Florilor din județul Brașov este o destinație turistică ce merită trecută pe lista oricărui pasionat de călătorii. Localitatea a fost înființată între anii 1967 și 1969 de către firma Sere Codlea, cea care a făcut cunoscut orașul brașovean în întreaga țară și chiar peste hotare.
Orașul se află la o distanță de doar trei ore de mers cu mașina, din Capitală, fiind o așezare pitorească, civilizată și extrem de prietenoasă, o evadare ideală din aglomerația marilor orașe.
Numele localității provine de la faptul că, în fiecare an, peste nouă milioane de flori erau exportate către alte țări. Sașii au decis să construiască mai multe sere, unde să cultive flori tot timpul anului, după modelul producătorilor din Olanda, la jumătatea secolului al XIX-lea.
În localitatea Codlea, temperaturile erau foarte scăzute pe timp de iarnă, motiv pentru care aceștia îngrijeau serele ce erau îngropate, pe jumătate, în pământ. Sașii din Codlea au ajuns să fie primii grădinari ai Casei regale de Hohenzollern.
Zeci de ani mai târziu, după Revoluția de la 1989, locurile în care sașii cultivaseră pământul au fost abandonate, însă compania Sere Codlea continua să fie o afacere de succes.
Popularitatea serei a căpătat dimensiuni astronomice în anul 1980, astfel încât localitatea a devenit cunoscută sub numele de Orașul Florilor.
În ultimul deceniu de dictatură, la Sere Codlea munceau peste 1.200 de oameni și societatea producea zeci de mii de flori pe zi și sute de tone de legume de seră, zilnic, notează cei de la Adevărul.
De altfel, Sere Codlea exporta în jur de 9 milioane de flori pe an, compania încasând venituri substanțiale în valută, în perioada în care fostul lider comunist al țării noastre, Nicolae Ceaușescu, începuse să plătească datoria externă a României.
Societatea a continuat să prospere și în anii de democrație. În 2005, Sere Codlea deținea 60 de hectare de sere și 200 de hectare de teren arabil. Firma fusese privatizată, însă, în anul 2000, când a fost cumpărată de Maria Schutz, patroana firmei Agro 2001 Dolj.
Din nefericire, firma a dat faliment, la scurt timp după ce a fost privatizată. Producția a scăzut în fiecare an, iar proprietara de la Sere Codlea a început să vândă la fier vechi activele, în ciuda angajamentului luat la preluarea societății.
Conform contractului, Maria Schutz ar fi trebuit să facă mai multe investiții, însă a ajuns să aducă prejudicii de milioane de euro Statul Român.