08 dec. 2022 | 15:19

Oraşul din România întemeiat de saşi pe care nu ai voie să îl ratezi. E la 3 ore de Bucureşti şi are străzi de vis. Nu e deloc aglomerat

Diverse
Oraşul din România întemeiat de saşi pe care nu ai voie să îl ratezi. E la 3 ore de Bucureşti şi are străzi de vis. Nu e deloc aglomerat
Orasul din Romania intemeiat de sasi pe care nu ai voie sa il ratezi. E la 3 ore de Bucuresti si are strazi de vis. Nu e deloc aglomerat

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România nu este atât de popular precum ar merita, spun turiștii. Este o localitate așezată în inima județului Brașov, întemeiată de sașii din Codlea. Cum arată peisajele. Localnicii sunt foarte mândri de oraș.

Cum arată Orașul Florilor din România

Orașul Florilor din județul Brașov este o destinație turistică ce merită trecută pe lista oricărui pasionat de călătorii. Localitatea a fost înființată între anii 1967 și 1969 de către firma Sere Codlea, cea care a făcut cunoscut orașul brașovean în întreaga țară și chiar peste hotare.

Orașul se află la o distanță de doar trei ore de mers cu mașina, din Capitală, fiind o așezare pitorească, civilizată și extrem de prietenoasă, o evadare ideală din aglomerația marilor orașe.

Numele localității provine de la faptul că, în fiecare an, peste nouă milioane de flori erau exportate către alte țări. Sașii au decis să construiască mai multe sere, unde să cultive flori tot timpul anului, după modelul producătorilor din Olanda, la jumătatea secolului al XIX-lea.

În localitatea Codlea, temperaturile erau foarte scăzute pe timp de iarnă, motiv pentru care aceștia îngrijeau serele ce erau îngropate, pe jumătate, în pământ. Sașii din Codlea au ajuns să fie primii grădinari ai Casei regale de Hohenzollern.

Zeci de ani mai târziu, după Revoluția de la 1989, locurile în care sașii cultivaseră pământul au fost abandonate, însă compania Sere Codlea continua să fie o afacere de succes.

Popularitatea serei a căpătat dimensiuni astronomice în anul 1980, astfel încât localitatea a devenit cunoscută sub numele de Orașul Florilor.

Citește și Oraşul din România perfect pentru a fi vizitat în decembrie. Are de toate: clădiri vechi, zăpadă şi peisaje magice

Societatea a dat faliment, după ce a fost privatizată

În ultimul deceniu de dictatură, la Sere Codlea munceau peste 1.200 de oameni și societatea producea zeci de mii de flori pe zi și sute de tone de legume de seră, zilnic, notează cei de la Adevărul.

De altfel, Sere Codlea exporta în jur de 9 milioane de flori pe an, compania încasând venituri substanțiale în valută, în perioada în care fostul lider comunist al țării noastre, Nicolae Ceaușescu, începuse să plătească datoria externă a României.

Societatea a continuat să prospere și în anii de democrație. În 2005, Sere Codlea deținea 60 de hectare de sere și 200 de hectare de teren arabil. Firma fusese privatizată, însă, în anul 2000, când a fost cumpărată de Maria Schutz, patroana firmei Agro 2001 Dolj.

Din nefericire, firma a dat faliment, la scurt timp după ce a fost privatizată. Producția a scăzut în fiecare an, iar proprietara de la Sere Codlea a început să vândă la fier vechi activele, în ciuda angajamentului luat la preluarea societății.

Conform contractului, Maria Schutz ar fi trebuit să facă mai multe investiții, însă a ajuns să aducă prejudicii de milioane de euro Statul Român.

Citește și Oraşul din România care are cea mai mare tiroliană din Europa. E un loc superb, cu peisaje de neuitat

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Click.ro
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Obligatoriu pentru toți proprietarii de animale. Regulile UE nu pot fi încălcate
Capital.ro
Preparatul ideal pe care să îl consumi în Vinerea Mare | Se gătește repede și ușor
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
TOTAL INTERZIS în VINEREA MARE! E cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O tânără a stârnit controverse după ce a recunoscut că nu își spală pijamalele după fiecare purtare. Ce i-au spus internauții
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro