Piața imobiliară rezidențială din România, a cunoscut în ultimii ani o creștere masivă a prețurilor. Unii spun că ar fi una artificială și nejustificată, reamintind de pericolul bulei imobiliare, iar alții se bucură că pot vinde la prețuri mari metrul pătrat. În ceea ce privește orașul din România în care prețurile apartamentelor au luat-o razna, și unde metrul pătrăt este vândut și cu 3000 de euro, nu discutăm pentru prima oară despre el, același trend existând și în urmă cu unul, sau doi ani.
După cum bine ne putem aminti, începând cu 2020, anul pandemiei peste tot în lume, piețele imobiliare aveau să fie influențate major, mai ales după creșterea prețurilor la materialele de construcții.
Un alt factor important, de care puțini antreprenori din Europa au ținut cont, este criza imobiliară din China, unul din cei mai mari jucători și cu cea mai mare companie de profil într-un iminent faliment.
Toți acești factori au influențat inclusiv piața românească, atât cea rezidențială, cât și cea industrială. Într-o primă concluzie, am putea spune că zona de imobiliare din România avea să fie influențată major de aceste schimbări, aducându-se în discuție, din nou, celebra bulă imobiliară.
Cu toate astea, la doi ani de la acel moment, România anului 2022 avea să cunoască o redresare pe aceste paliere, și la acel moment vorbeam de creșteri cu 6,3% în ritm anual, la nivel național.
Și tot atunci, ca urmare a acestor creșteri asistam la o explozie a prețurilor în marile zone și orașe din România, incluzând aici și orașul din România în care prețurile apartamentelor au luat-o razna, nimeni altul decât Cluj-Napoca.
Valorile de astăzi de vânzare pe metrul pătrat, ajunse la 3.000 de euro, nu diferă deloc cu cele practicate în urmă cu doi ani. În concluzie, Cluj-Napoca își menține și în 2024 poziția de pe locul 1, ca fiind oraşul din România cu cele mai scumpe apartamente şi case.
Dacă orașul transilvănean este pe locul întâi, în continuare, pe următoarele poziții în acest top includem în acest an Timișoara și Constanța, unde s-a înregistrat o creștere cu cel puțin 4 procente.
Alte orașe care au intrat în 2024 în atenția analiștilor sunt Oradea, cu cel puțin 1,8% creștere a prețurilor, urmat de Sibiu și Craiova. Singurul mare oraș unde prețurile au rămas cât de cât accesibile, este Iași, deși au crescut și aici cu cel puțin 13 procente față de anul trecut.