Orașul din România care va plăti mai mult pentru apă de la 1 ianuarie 2023. Locuitorii se vor enerva

Orașul din România care va plăti mai mult pentru apă de la 1 ianuarie 2023. Locuitorii se vor enerva
Orașul din România care va plăti mai mult pentru apă de la 1 ianuarie 2023. Locuitorii nu vor fi deloc fericiți să afle asta.

Orașul din România care va plăti mai mult pentru apă de la 1 ianuarie 2023. Anunțul a fost făcut de către compania de apă care operează în regiune, vineri, 9 decembrie. Majorarea de preț survine la numai trei luni de la ultima scumpire a serviciului cu pricina, care a avut loc în luna septembrie a anului curent.

Orașul din România care va plăti mai mult pentru apă de la 1 ianuarie 2023

Cât vor plăti românii pentru apa potabilă, de anul viitor. Începând de la data de 1 ianuarie 2023, locuitorii din Brașov vor fi nevoiți să plătească prețuri mai mari. Anunțul a fost făcut de către conducerea Companiei Apa Brașov. Reprezentanții operatorului de apă și canal au informat că toate tarifele urmează să fie majorate, în întreaga arie de operare.

Vestea scumpirii vine la numai trei luni de la ultima majorare de preț pentru apă. Cât vor plăti oamenii pentru apa de la robinet, de fapt? De la 1 ianuarie 2023, locuitorii din Brașov vor avea de achitat un preț de 6,77 lei/mc, cu TVA, pentru apa potabilă. Tariful pentru canalizare se mărește, de asemenea, atingând un prag de 4,65 lei/mc, cu TVA.

Reprezentanții Companiei Apa Brașov se ocupă de transportarea și furnizarea apei atât în municipiul Brașov, cât și în alte localități din jumătatea de est a județului. Și românii din zonele cu pricina vor fi afectați de măsurile anunțate. Conducerea operatorului a pus majorarea de preț pe seama creșterii inflației și a scumpirii combustibililor. Și prețurile mai mari la gaze ar fi stat la baza demersului anunțat de Compania Apa Brașov.

Mesajul Companiei Apa Brașov pentru locuitori

„Preţurile reflectă, pe de-o parte, acoperirea cheltuielilor de exploatare, influenţate de inflaţie. Pe de altă parte, reflectă obligativitatea includerii în tarif a părţii de cofinanţare aparţinând operatorului. Concret, pe lângă inflaţia generală, au apărut creşteri mult peste acest indicator. Atât la energia necesară pompării apei, cât şi la alte elemente de cost, cum ar fi combustibilul şi gazele, care au generat costuri suplimentare inevitabile.

Majorări de preţ, cauzate de factorii amintiţi anterior, au fost operate în ultima perioadă de mai mulţi operatori de apă din ţară. Printre aceștia amintim Iaşi, Gorj sau Buzău. (…)

În privinţa cofinanţării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Braşov, contribuţia operatorului reprezintă 6% din valoarea totală a lucrărilor care vor fi realizate. Cu alte cuvinte, la fiecare 100 euro investiţi, contribuţia din tarif trebuie să fie de 6 euro. Restul vin din fondurile Uniunii Europene, ale bugetului de stat al României, ale bugetelor Municipiului Braşov şi ale Judeţului Braşov, care a preluat sarcina de la localităţile cuprinse în programul de investiţii”, au informat reprezentanții Companiei Apa Brașov.

Conducerea companiei de apă a ținut să precizeze că noile prețuri se situează în media națională, în prezent. De asemenea, reprezentanții instituției au oferit asigurări locuitorilor Brașovului că tarifele se numără printre cele mai mici, în comparație cu altele din țară. În unele regiuni în care au fost aprobate Proiecte Operaţionale de Infrastructură Mare (POIM), costurile sunt mult mai ridicate, potrivit Companiei Apa Brașov.

Urmăriți Playtech.ro și pe