Vacanța de sfârșit de an școlar se apropie cu pași repezi, iar mulți dintre cei care au copii la școală se întreabă cum se vor încheia mediile elevilor la finalul anului școlar 2024. Dacă și tu te afli printre aceștia, în rândurile care urmează vei găsit exemple de calcul pentru media generală anuală.
Nu mai este mult până la vacanța de vară, iar mulți dintre elevi și părinți se întrebă cum se încheie mediile în cel de-al doilea an școlar împărțit pe module. Ei bine, în continuarea articolului curent veți găsit exemple de calcul pentru media la o disciplină, dar și pentru cea generală.
După cum bine știm, nu mai există două semestre, anul școlar fiind împărțit în cinci module. Prin urmare, mediile disciplinelor se vor încheia la sfârșitul anului, în luna iunie, prin media aritmetică a notelor obținute de elevi pe parcursul celor 5 module de învățare. Un elev trebuie să aibă cel puțin N+3 note. Asta înseamnă că dascălii vor pune cu cel puțin trei note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la materiile respective.
”De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, a explicat Sorin Ion, potrivit Edupedu.ro.
După cum se arată în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), la fiecare disciplină de studiu se încheie anual o singură medie. Aceasta este calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. Conform documentului, la o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.
”Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă. Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală.
Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a explicat Sorin Ion.
Vezi și: Programă limba română BAC 2024!
În ceea ce privește media generală anuală, conform regulamentului, aceasta se calculează ca ”medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”. De menționat este faptul că această rotunjire nu era prevăzută în ROFUIP 2020.
Așadar, mediile elevilor la fiecare disciplină se încheie o singură dată, la finalul anului școlar. Acest lucru se realizează prin adunarea notelor și împărțirea la numărul lor. În ceea ce privește media generală anuală, aceasta e media tuturor mediilor la discipline, calculată cu două zecimale. Ei bine, iată că am aflat împreună cum se vor încheia mediile elevilor la finalul anului școlar curent.