10 iul. 2023 | 21:19

Oraşul din România care e de nerecunoscut. E vizitat de zeci de mii de străini, are ceva unic. S-a transformat în rău

Diverse
Oraşul din România care e de nerecunoscut. E vizitat de zeci de mii de străini, are ceva unic. S-a transformat în rău
Oraşul cu o istorie de peste 700 de ani

La aproximativ 400 de kilometri de București se află unul din vechile orașe, cu o istorie importantă, locul unde Corvinii își făceau veacul. Este astăzi, din păcate, oraşul din România care e de nerecunoscut. Dar, se pare că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Citește mai departe și află despre ce este vorba.

Oraşul cu o istorie de peste 700 de ani

Așa cum spuneam în introducere, la aproximativ 403 km de București, aproape de sud-vestul Transilvaniei, ajngi în județul Hunedoara, unde orașul de reședință poartă același nume. Prima atestare a orașului Hunedoara, sub numele de Hungnod, datează din 1265, și are o vechime de 758 de ani și istorie pe măsură.

Vezi și: Orașul din România unde locuiesc cei mai fericiți oameni. Nu te așteptai la asta

Prin centrul orașuli trece râul Cerna, iar aici arheologii aveau să descepere vechea vatră a orașului, multe dintre vestigii datând din epoca pietrei. Alte vestigii ce aveau să fie descoperite arată și prezența romanilor, după ce parte din Dacia avea să fie ocupată de romani, iar Hunedoara avea să devină un loc atractiv pentru aceștia datorită bogățiilor regăsite aici.

După anul 1409, sub conducerea cneazului Voicu, înnobilat de regele Ungariei, avea să se construiască aici Cetatea Hunedoarei, iar ulterior sub conducerea Corvinilor, Hunedoara cunoaște o altă perioadă înfloritoare.

Vezi și: Orașul din România unde o casă costă sub 2.000 de euro. Nu e glumă, se dă și teren

Ca fapt divers, soția lui Ioan Corvin, care va muri tânăr, Beatrice de Frangepan, se va recăsători cu Georg de Hohenzolern, marchiz de Brandenburg, acesta din urmă având legătură cu viitoarea familie regală a României.

Hunedoara de azi, oraşul din România care e de nerecunoscut

După multe secole de lupte și căderi socio-economice, în perioada interbelică a cunoscut o relativă liniște, iar după venirea comuniștilor orașul avea să devină un centru industrial extrem de important, fiind construite, ca peste tot de altfel, giganți industriali care aveau să crească și numprul locuitorilor.

Vezi și: Orașul din România situat la cea mai mare altitudine. Atrage turiștii străini ca un magnet. E spectaculoasă priveliștea

Cea mai mare dezvoltare urbană avea loc în vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, și așa cum scriam într-un alt material, numărul locuitorilor avea să crească, de la 7.000 cât erau în 1945, la peste 30.000 în anii 50, ca mai apoi să ajungă la peste 60.000 de suflete în 1960.

Vezi și: Oraşul din România care l-a fermecat pe Hrușciov. Nicolae Ceauşescu a fost şi el prezent: „O lucrare unică”

Astăzi, din păcate, Hunedoara a ajuns oraşul din România care e de nerecunoscut, asta și datorită degradării avansate a clădirilor istorice, precum și a albiei râului Cerna.

Investiții de peste 14 milioane de euro în reabilitare

În Hunedoara de azi, oraşul din România care e de nerecunoscut, autoritățile locale au reușit să atragă fonduri europene, în valoarea de aproape 14 milioane de euro pentru reabilitarea zonei centrale a orașului, Centrul Vechi, a albiei râului Cerna, precum și a zonei limitrofe Castelului Corvinilor.

Vezi și: Orașul din România care are a doua cea mai mare clădire din lume. Chiar Nicolae Ceauşescu a vrut să se construiască aici

Deja au fost demarate proiecte de reamenjare a parcului Libertății, a străzilor din împrejurimile Castelului Corvinilor, iar pe malul râului Cerna, după ce se va face reabilitarea albiei, se va construi o zonă de promenadă.

Investițiile, mai spun autoritățile locale, se vor duce și spre construcția unui muzeu al fierului, un centru de tineret și reabilitarea clădirii Primăriri Hunedoara, clădire istorică. Tot aici se va construi și un stadion de fotbal, investiția ridicându-se la 313 milioane lei.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro