Toți suntem, în aceste zile, martorii unor schimbări extreme din punct de vedere climatic, iar vinovații sunt chiar noi. Gradul de poluare din acest moment a atras semnale de alarmă la toate nivelurile, dar este extrem de greu să mai repari ceva ce deja este irepabarabil. În acest context vorbim azi despre orașul care are un aer irespirabil. Paradoxol, deși este cel mai poluat din lume, dar e plin de turiști. Citește și vezi care este orașul care are un aer irespirabil.
Când ne referim la poluare, în mod concret ne referim la încălzirea globală cauzată de combustibilii fosili.
În mai 2023, CO2 PPM (părți per milion) se situează, confm experților, la 420,00, iar creșterea temperaturii globale va fi de 1,15 grade față de nivelurile preindustriale.
Vezi și: Orașul mare al României care este pe locul doi la poluare. Nu este vorba despre București sau Cluj
Ultima dată când nivelurile de dioxid de carbon de pe planeta noastră au fost la fel de ridicate ca în prezent a fost acum mai bine de 4 milioane de ani.
Semnalul de alarmă tras de experți atrage atenția asupra acestui fenomen extre de dezastruos, spunând că fără politici suplimentare, până în 2030, de exemplu, se preconizează că emisiile globale de gaze cu efect de seră vor crește cu încă 37%, iar până în 2050 cu 52%.
Un nou raport afirmă că este încă posibil să se mențină încălzirea globală la niveluri relativ sigure, dar pentru a face acest lucru va fi nevoie de cooperare globală, de miliarde de dolari și de schimbări majore.
Iar dacă ne referim la orașele cu grad mare de poluare, pe primul loc, fără nicio urmă de indoială, orașul care are un aer irespirabil este capitala indoneziană Jakarta.
Jakarata, orașul care are un aer irespirabil
Datele recente arată că a devenit cel mai poluat mare oraș din lume, potrivit firmei de monitorizare a calității aerului IQAir, ocupând timp de câteva zile primul loc în topurile mondiale, în timp ce autoritățile nu reușesc să facă față unei creșteri a smogului toxic.
Se estimează că poluarea aerului contribuie la șapte milioane de decese premature în fiecare an și este considerată de Organizația Națiunilor Unite drept cel mai mare risc pentru sănătatea mediului.
Capitala, orașul care are un aer irespirabil, și împrejurimile sale formează un megalopolis de aproximativ 30 de milioane de locuitori care a depășit alte orașe puternic poluate în ceea ce privește concentrația de particule minuscule cunoscute sub numele de PM2,5.
”De luni încoace, orașul a fost în fiecare zi în fruntea clasamentului companiei elvețiene IQAir privind datele de poluare – care urmărește doar marile orașe”, potrivit AFP.
Jakarta a înregistrat în mod regulat niveluri nesănătoase de PM2,5, care pot pătrunde în căile respiratorii pentru a provoca probleme respiratorii, de multe ori mai mari decât nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Președintele Joko Widodo a declarat că intenționează să reducă nivelul de poluare prin reducerea ”poverii din Jakarta”, în timp ce țara se pregătește să își mute capitala la Nusantara, pe insula Borneo, anul viitor.
El a mai spus că o rețea de trenuri de metrou planificată în Jakarta trebuie finalizată pentru a reduce poluarea.
Locuitorii s-au plâns că poluarea cauzată de smogul industrial, aglomerația din trafic și centralele pe bază de cărbune le afectează viața și sănătatea.
În 2021, un tribunal a dat dreptate unui proces intentat de activiști și cetățeni împotriva guvernului, ordonându-i lui Widodo să curețe faimoasa poluare a aerului din oraș și hotărând că el și alți înalți oficiali au fost neglijenți în protejarea locuitorilor.
Vezi și: Țara care își schimbă capitala. Decizia incredibilă luată în Parlament
Indonezia s-a angajat să nu mai construiască noi centrale electrice pe bază de cărbune începând cu 2023 și să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.
Dar, în ciuda protestelor activiștilor, guvernul extinde uriașa centrală pe cărbune Suralaya de pe insula Java, una dintre cele mai mari din Asia de Sud-Est.
Potrivit Greenpeace Indonezia, 10 centrale electrice pe cărbune funcționează pe o rază de 100 de kilometri în jurul capitalei.
Așa cum se paote vedea în materialul video de mai jos, cu tot cu gradul mare de poluare, autoritățile indoneziene, având în vedere că este al doilea oraș ca mărime din lume, dar se scufundă în mare, fac eforturi imense de a-l salva.