Orașele uriașe din lume care vor fi scufundate de ape înainte de 2030. Ce se va întâmpla în următorii ani

Orașele uriașe din lume care vor fi scufundate de ape înainte de 2030. Ce se va întâmpla în următorii ani
Orașele uriașe din lume care vor fi scufundate de ape înainte de 2030

Care sunt marile orașe din lume care vor fi scufundate de ape înainte de anul 2030. De altfel, efectele schimbărilor climatice se resimt deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde orașele încep să fie scufundate de nivelul de creștere al mării.

Care sunt orașele din lume care vor fi scufundate de ape înainte de 2030

Astfel, în cel mai recent raport al său, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă ca să evalueze ce părți ale Pământului se vor afla sub ape înainte de anul 2030, din cauza creșterii nivelului mării. Mai exact, oamenii de știință sunt de părere că există șase orașe care se află în pericol de a fi acoperite de apă parțial sau integral în mai puțin de un deceniu.

Primul dintre orașe este Amesterdam din Olanda, care se încadrează în regiunea cunoscută sub numele de „Țările de Jos”, fiind în pericol de a fi inundat, precum și alte orașe din Olanda: Rotterdam și Haga.

Un alt oraș aflat în pericol de a fi inundat este Basra – Irak, principalul oraș-port din Irak, situat de-a lungul fluviului Șatt al-Arab. Deoarece se învecinează cu mlaștini adânci, Basra s-ar putea trezi parțial sau complet scufundat înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Un alt oraș în acest pericol este New Orleans – SUA. El aparține statului Louisiana, situat în sudul SUA. El are deja un faimos sistem de diguri pentru a-l proteja de inundații, dar chiar și așa, predicțiile oamenilor de știință susțin că autoritățile trebuie să facă mai mult, reamintind și că în 2005, Uraganul Katrina a reușit să penetreze sistemul de diguri al orașului.

Veneția, în pericol de a fi inundată

Un alt mare oraș care este în pericol de a fi inundat în viitorul nu foarte îndepărtat este Veneția, din Italia. Oamenii de știință susțin că orașul se scufundă cu doi milimetri în fiecare an și se confruntă cu efectele directe ale creșterii nivelului apei. Deși Veneția are și măsuri de protecție, ar putea fi necesari pași mai radicali ca să se prevină scufundarea cunoscutului oraș.

Un alt oraș aflat în acest pericol de a se scufunda este și Ho Și Min, cel mai mare oraș din Vietnam, situat în apropiere de Delta Mekongului. Din cauza nivelului crescut al mării, cel puțin majoritatea zonelor de est ale orașului, din apropiere de râul Mekong, de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem, ar putea fi scufundate înainte de 2030. Și chiar dacă nu va fi scufundat, tot poate deveni periculos pentru traiul oamenilor din cauza inundațiilor și furtunilor intensificate.

Al șaselea oraș în pericol de a se scufunda înainte de 2030 este și Kolkata din India. Mare parte din acest oraș s-ar putea confrunta cu inundații imense, care ar putea duce la scufundarea totală a orașului.