Deși am putea spune că suntem feriți, România stă pe o falie tectonică extrem de activă, cu cel puțin 2, 3 cutremure de intensitate mică aproape în fiecare lună. Deși gradul seismic din România nu este comparabil cu cel din Turcia sau Statele Unite, există riscul ca la un cutremur mai puternic multe orașe să aibă mari probleme, inclusiv Bucureștiul. Dar, cu toate astea, avem și o veste bună. Avem orașele din România care sunt sigure în caz de cutremur. Acestea, conform specialiștilor, sunt locurile în care pericolul va fi minor.
Ne aducem aminte de fiecare date cu tristețe data de 4 martie 1977, când cutremurul a provocat 1.578 de morți și peste 11.300 de răniți, spitalizând aproape 2.400 de persoane și lăsând peste 35.000 de familii fără adăpost în mare parte din estul României, și din nefericire mare parte din victime erau în București.
De asemenea, a avariat sau distrus 742.200 de locuințe, peste 700.000 de locuințe necesitând reparații sau consolidări. Un raport al Băncii Mondiale din 1978 a concluzionat că costurile pagubelor și pierderile de producție au ajuns la 2,05 miliarde de dolari în acel an de tristă amintire.
Deși avem aceste date, de-atunci și până azi puține s-au schimbat în ceea ce privește siguranța în caz de seism, când vorbim de blocurile din România. Deja suntem în secolul XXI, iar riscul seismic este poate și mai accentuat astăzi, în raport cu anul 1977, datorită degradării majorității imobilelor. România are o moștenire a riscului seismic, iar autoritățile fie nu fac nimic, fie au încercat dar au eșuat lamentabil.
Odată cu dezastrul din Turcia și Siria, așa cum am mai scris, au fost readuse în discuție aceste riscuri seismice și, de-abia în 2022, guvernul reușea să încropească un buget de criză, atât de necesar în astfel de situații.
Dar, deși știm care sunt orașele cu risc mare seismic, pe primul loc fiind chiar Bucureștiul, în aceași măsură putem vorbi și de orașele din România care sunt sigure în caz de cutremur.
Vezi și: Veste excelentă pentru românii care locuiesc în clădiri cu risc seismic. Anunțul de ultim moment
Mare parte din orașele din România care sunt sigure în caz de cutremur se află în Transilvania, principalele fiind Alba Iulia, care se află în zona de centru a Transilvaniei, Cluj-Napoca și Oradea.
Deși se credea că și Brașovul ar putea intra în această categorie, specialiștii spun că orașul de sub Tâmpa este mult mai aproape de zona tectonică, și din acest motiv ar fi orașul cel mai afectat din cele enunțate anterior.
Cel mai ferit județ, conform specialiștilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, este județul Cluj care are și o așezare aparte, fiind poziționat pe o parte muntoasă, în proporție de 24% din suprafața județului, și pe o parte deluroasă, aici procentul fiind de 76% din suprafața totală pe care se întinde județul Cluj.
Ultimele date statistice arată că în București, în afară de clădirile istorice, sunt multe clădiri cu o vechime de aproape 40 de ani, dar la care nu s-a făcut mare lucru pentru a le conserva.
De cealaltă parte, în București sunt în jur de o mie de clădiri istorice în pericol, dintre care doar 26 au fost consolidate în ultimii ani, cele mai periclitate sunt clădirile înalte construite în perioada interbelică, iar multe dintre ele poartă încă cicatricele cutremurului din 1977.
Majoritatea dintre locuitorii Capitalei știu că în zona „Centrul Vechi” unele dintre clădirile mai vechi stau goale de ani de zile.
În cazul altora, sunt ajutate să se deterioreze, dar, între timp, acestea sunt niște zone periculoase cu clădiri care ar putea cădea cu ușurință peste cei care trec pe străzi, cu sau fără ajutorul unui cutremur.