În ultimele 24 de ore, conform Institutului pentru Fizica Pământului, efectele seismelor din Turcia și Siria s-au resimțit și în alte zone, inclusiv pe teritoriul țării noastre. În același timp, din concluziile trase de specialiștii institutului, reiese că seismul din Turcia poate declanşa cutremure chiar şi în România.
Pe 6 februarie, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit sud-estul Turciei și părți din Siria în primele ore ale dimineții Se știe că peste 2.500 de persoane și-au pierdut viața și alte mii au fost rănite. Cutremurul a fost urmat de un eveniment cu magnitudinea de 7,5 grade aproximativ nouă ore mai târziu, precum și de peste 200 de replici.
Cutremurul și replicile au dărâmat clădiri și au făcut ca salvatorii să sape prin beton pentru a găsi supraviețuitori, iar bilanțul victimelor se așteaptă să crească în continuare. Patru cercetători despre seismicitatea regiunii spun că Turcia se află într-o zonă activă de cutremure, vorbin și despre ceea ce vor aduce următoarele zile.
Conform specialiștilor, cea mai mare parte a Turciei se află pe placa anatoliană, între două falii majore, falia Anatoliană de Nord și falia Anatoliană de Est. Placa tectonică care poartă Arabia, inclusiv Siria, se ciocnește spre nord cu marginea sudică a Eurasiei și forțează Turcia să fie presată spre vest,.
„Turcia se deplasează spre vest cu aproximativ 2 centimetri pe an de-a lungul faliei Anatoliene de Est. Jumătate din lungimea acestei falii este luminată acum de cutremure.” spune David Rothery, geosavant la Open University, Marea Britanie.
Seyhun Puskulcu, seismolog și coordonator al Fundației pentru cutremure din Turcia, cu sediul la Istanbul, spune că oamenii din Turcia sunt conștienți de vulnerabilitatea lor la cutremure. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 26 km est de orașul Nurdagi, în provincia turcă Gaziantep, la o adâncime de 17,9 km. Ulterior, cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade a avut loc la aproximativ 4 km sud-est de Ekinozu, în provincia Kahramanmaraș.
În urma devastatoarelor seisme de ieri din Turcia și Siria, inclusiv Institutul pentru Fizica Pământului a enunțat anumite concluzii, printre care una dintre ele a cam panicat, făcând referire la faptul că seismul din Turcia poate declanșa cutremure chiar și în România. Cercetătorii spun că oamenii trebuie să se pregătească pentru alte cutremure și replici, precum și pentru deteriorarea vremii, iar în ceea ce privește enunțul amintit, iată ce spune Institutul pentru Fizica Pământului:
„Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite.
Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră.”, scrie Institutul pentru Fizica Pământului pe pagina de Facebook.
Vezi și: Ce sunt replicile unui cutremur şi de ce se produc. Explicaţia specialiştilor
Deși nu este o știință exactă, seismologia poate da predicții în funcție de mișcările tectonice, precum cele enunțate de Institutul pentru Fizica Pământului. Să sperăm că nu va fi cazul și că România va fi evitată de un posibil seism.
La ora la care scriem acest material, Institutul pentru Fizica Pământului, a publicat pe site-ul său date despre un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter în estul Turciei, produs în jurul orei 12:18, și un altul în zona Vrancea, de 3,5 grade care s-a produs în jurul orei 10:51, amândouă având loc astăzi.