Florin Roman, deputat PNL vrea ca violatorii, criminalii și tâlharii să nu mai beneficieze de recursul compensatoriu. În acest sens, acesta va depunde un proiect de lege la începutul sesiunii parlamentare.
„Voi depune la începutul sesiunii parlamentare un proiect de lege pentru ca cei care comit infracțiuni cu violențe, crime, tentative de crima, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de predeverile Legii 167/2017, privind regimul compensatoriu. Aproape 11.000 de infractori au fost eliberați mai devreme. 700 s-au reîntors deja în pușcării. Circa 200 de români au căzut victime din nou violențelor acestor recidiviști, care în libertate au comis crime, tentative de crime, violuri sau tâlharii”, a anunțat Florin Roman.
Deputatul PNL a făcut anunțul după ce au apărut imaginile cu crima oribilă ce a avut loc în weekend la Mediaș. Trei bărbaţi au fost reţinuţi pe data de 14 ianuarie, după crima din judeţul Sibiu, doi dintre aceştia au eliberaţi în baza recursului compensatoriu. Acum, doi dintre suspecţi sunt cercetaţi pentru omor, iar unul pentru loviri şi alte violenţe. Victima a fost lovită cu cuţitul de 11 ori şi a primit numeroase lovituri cu pumnii şi picioarele în cap.
„Legea regimului compensatoriu depusă de fostul ministru tehnocrat Raluca Pruna, a fost preluată de Tudorel Toader, iar de la trei zile pe luna s-a ajuns la șase zile pe lună, la o lună de pedeapsă. Legea PSD- Dragnea a fost votată în Parlament în Iunie 2017 de majoritatea PSD-ALDE, cu scopul ca pe lângă hoți, violatori, criminali și tâlhari sa scape și corupții lor! În urma aplicării acestei legi, România a ajuns raiul infractorilor, iar nimeni nu se mai simte în siguranța. Numai în ultimii doi, numărul patrulelor de poliție a scăzut cu 414 urmare a valului de pensionari din cadrul MAI. PNL îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să vină în fața parlamentului și să prezinte un plan operativ pentru stoparea violențelor din stradă”, a mai scris Roman.
Legea nr. 169/2017 – prin care 30 de zile de detenție se consideră a fi executate 36 de zile – s-a aprobat fără vreun studiu de impact. Ea a obligat judecătorii să elibereze condamnații mai înainte de a-și ispăși pedepsele. România nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei și este de 60-70%. Serviciul de Probațiune este total depășit de situație, nu are resursele umane și financiare pentru a-i supraveghea pe cei eliberați. S-a ajuns, astfel, în situația ca efectele acestei legi să fie periculoase pentru integritatea fizică și chiar viața cetățenilor onești.