Anti-vacciniștii nu mai au ce căuta la TV, conform unui proiect de lege cu aviz favorabil

Anti-vacciniștii nu mai au ce căuta la TV, conform unui proiect de lege cu aviz favorabil

Un proiect de lege care își propune să penalizeze financiar propagarea de informații medicale false la TV a primit aviz favorabil și are mari șanse să țină anti-vacciniștii departe de TV.

Un grup de parlamentari USR a inițiat în urmă cu câteva luni un proiect de lege care își propune să modifice legea audiovizualului din țara noastră. După ce a primit aviz favorabil de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, proiectul de legislație va fi supus la vot în cele două camere ale parlamentului. Scopul principal al modificărilor este să restricționeze posturile TV să exprime opinii medicale și sfaturi din același spectru doar dacă acele informații sunt susținute de un medic specialist cu experiență în studierea temei abordate.

Dacă modificarea legii audiovizualului va fi promulgată, primii care nu își vor mai putea vărsa ”veninul informațional” la TV vor fi anti-vacciniștii. Ca urmare, ”somități” precum Olivia Steer nu vor mai avea ce să caute la TV cu opinii radicale pseudo-medicale deoarece nu au urmat niciun fel de școală în acest sens.

Noul proiect de lege a fost inițiat de către parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiei de Sănătate.

Fără niciun fel de emoții, deputatul Tudor Pop de la USR a clasificat răspândirea opiniilor nefundamentate pe marginea subiectelor medicale ca fiind ”fake news”. Atât anti-vacciniștii, cât și cei care recomandă că „salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer” nu trebuie să mai ajungă în fața camerelor de luat vederi, decât dacă postul TV care-i sprijină este amendat.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este „comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți”, iar „părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media”. Ei subliniază și că „radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională”.

Dacă va trece de Senat și de Camera Deputaților, articolul 26 din legea audivizualului nr 504/2002 va include următorul paragraf. „Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și se a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”