Artizanul Viorel Vasile a descoperit arta după perioade de îndelungă durere fizică și psihică. În momentul de față, bărbatul creează opere de artă din oase de pește. Viorel lucrează la propriile sale opere din plăcere și nu urmărește câștig financiar. Acest lucru îi ocupă din timp și mai uită de boală.
Viorel Vasile, în vârsta de 61 de ani, își va expune lucrările, în zilele ce urmează, la Centrul Muzeal „Delta Dunării” din Tulcea. În urmă cu câțiva ani, bărbatul a descoperit că poate crea artă din oase de pește. Acest lucru s-a întâmplat după ce a trecut prin momente crunte din cauza bolii ce îi provoca suferințe fizice cumplite.
Artistul artizan Viorel Vasile este pasionat de frumos, iubeşte pictura şi sculptura, demonstrând că, acolo unde există talent şi inspiraţie, arta se poate face aproape din orice, chiar şi din oase de peşte. Cu migală, artistul, inspirat de zona în care trăieşte, transformă oasele de peşte în creaţii originale”, spun cei de la Centrul Muzeal.
Viorel Vasile a fost militar, apoi angajat în mediul privat. Din păcate, a făcut o parapareză spastică, pe care nu a tratat-o când trebuia. În timp, boala s-a agravat, obligându-l să se pensioneze din timp. Asta s-a întâmplat în anul 2012, atunci a redescoperit și pasiunea pentru sculptură și pictură.
„De copil îmi plăcea arta. M-am înscris la Liceul de Artă din Tulcea, dar părinţii mei nu au fost de acord şi atunci am ajuns la Liceul Metalurgic”, povesteşte Viorel Vasile.
Din păcate, problemele de sănătate nu s-au oprit aici. După ceva timp, a descoperit că este bolnav de cancer. A început să se apuce de sculptură, însă a suferit un accident rutier în anul 2016 în care și-a rupt mâinile. Acest lucru l-a făcut să renunțe la pasiunea lui de mic din nou. Din fericire, a descoperit că se poate face artă și din oase de pește. Acest lucru s-a întâmplat datorită unei vecine ce a stat la ei câteva zile. La ea a observat că se poate lucra și cu oase de pește.
„Ea făcea ceva abstract. Eu eram dornic să am o activitate. Aşa am început şi eu să adun oase de peşte de la prieteni”, povesteşte Viorel Vasile.
Cu toate acestea, a descoperit că lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru a putea fi transformate în flori, insecte, flori etc, oasele trebuie să treacă printr-un proces de curățare și tratare. Acest tratament durează cel mai mult din tot procesul. După ce face rost de oase, acestea trebuie fierte, separate de resturi, fierte din nou apoi puse într-un amestec de apă și detergent. Trebuie ținute în amestec aproximativ 2 săptămâni. Apoi, se spală cu clor și detergent din nou.
„Trebuie ca atunci când le clătesc să nu mai aibă steluţe de grăsime. Este un procedeu pe care eu l-am inventat. Multe oase le-am pierdut din cauză că au râncezit sau au îngălbenit. Aşa se păstrează culoarea osului natural, nu intervin cu culori”, explică artistul.