Varianta Omicron a făcut ca pandemia să treacă într-o nouă fază. Este momentul care ar putea să-i pună capăt în Europa, a declarat duminică directorul OMS Europa. Cu toate acestea, OMS a avertizat că este prea devreme pentru ca țările să declare victoria asupra pandemiei. Și nici să renunțe la încercările de a opri transmiterea. „Este prematur pentru orice țară fie să se predea, fie să declare victoria.”, a declarat presei șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În actualizarea sa epidemiologică săptămânală, OMS a declarat că subvarianta BA.2 a Omicron, începe să surclaseze BA.1. Subvarianta BA.2 a fost detectată acum în 57 de țări și reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile Omicron secvențiate, a precizat agenția ONU.
În același timp, șeful OMS a avertizat că este prea devreme pentru ca țările să declare victoria asupra Covid-19 sau să renunțe la încercările de a opri transmiterea, relatează AFP. Vorbind reporterilor, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat:
„Este prematur pentru orice țară să se predea sau să declare victoria. Acest virus este periculos și continuă să evolueze sub ochii noștri. Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instaurat un curent de opinie conform căruia, din cauza vaccinurilor.
Dar și din cauza transmisibilității ridicate și a gravității mai reduse a variantei Omicron, și de prevenirea transmiterii nu mai este posibilă și nu mai este necesară. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr … mai multă transmitere Covid-19 înseamnă mai multe decese.”
Șeful agenției de sănătate a ONU a subliniat că în Africa de Sud, aproape 90 de milioane de cazuri au fost raportate la OMS, mai multe decât în tot anul 2020.
Noua variantă Omicron, este cunoscută ca fiind mai blândă. Cu toate astea, oficialul a subliniat că „începem acum să vedem o creștere foarte îngrijorătoare a numărului de decese în majoritatea regiunilor lumii. Este vital să continuăm să depunem eforturi pentru a stopa transmiterea virusului”, conform The Guardian.
Este plauzibil ca Europa să se îndrepte spre un fel de final de pandemie, a declarat Hans Kluge într-un interviu pentru AFP. Oficialul a mai adăugat că varianta Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.
Acesta speră că valul actual de Omicron care mătură Europa se va diminua. Dar, deși optimist, Kluge spune că „va exista timp de câteva săptămâni și luni o imunitate globală”. Argumentul oficlalului este că acest lucru se va întâmpla, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate datorită infecției.
Anthony Fauci și-a exprimat duminică un optimism similar, declarând în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC News că, odată cu scăderea destul de bruscă a cazurilor de Covid-19 în unele părți ale Statelor Unite, lucrurile arată bine.
Fauci a avertizat împotriva încrederii excesive. În același timp, Fauci a spus că, dacă scăderea recentă a numărului de cazuri în zone precum nord-estul SUA continuă, „cred că veți începe să vedeți o schimbare de situație în întreaga țară.”
Biroul regional al OMS pentru Africa a declarat săptămâna trecută, că numărul cazurilor de Covid a scăzut în această regiune. Același lucru s-a întâmplat și la numărul deceselor. Acesta a scăzut pentru prima dată de când cel de-al patrulea val al virusului, dominat de Omicron, a atins apogeul.