OMS rupe tăcerea despre ‘pașapoartele de imunitate’. De ce nu le recomandă, deloc

OMS rupe tăcerea despre ‘pașapoartele de imunitate’. De ce nu le recomandă, deloc
Robert Speranza condiționează călătoriile pe baza vaccinării anti-covid

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze serios extrem de grav turismul, iar unele țări au găsit o soluție controversată. Pașapoartele de imunitate reprezintă noua garanție pentru cei care vor să meargă în alte țări. Dar soluția pe care au pus-o deja în practică unele țări, printre care Ungaria, nu este deloc pe placul oficialilor de la Organizația Mondială a Sănătății. Aceștia se tem că foarte mulți oameni se vor infecta voluntar, doar pentru a avea anticorpii necesari pentru a primi pașaportul de imunitate. Și pentru a putea călători.

Motivul pentru care OMS nu este de acord cu pașapoartele de imunitate: oamenii ar putea decide să se infecteze voluntar

Recent, oficialii din Ungaria au anunțat că vor permite accesul persoanele care aduc dovezi credibile că s-au vindecat de Covid-19 în ultimele șase luni. „Nu recomandăm pașapoartele de imunitate”, a fost concluzia simplă la care a ajuns dr. Catherine Smallwood, din cadrul OMS. Carmel Shachar a detaliat un pic care este marea teamă a celor de la OMS: „Cred că autoritățile maghiare sunt bine intenționate, dar o astfel de măsură provoacă îngrijorări. Nu am vrea să-i facem pe oameni să ajungă să creadă: ‘Trebuie să iau un virus potențial mortal ca să pot călători!'”

Dacă pașaportul de imunitate pare să aibă din ce în ce mai mulți critici, mai mult succes ar putea avea pașaportul de vaccinare. Mai multe companii aeriene iau în considerare să realizeze o bază a datelor cu persoanele care fac vaccinul anti-covid. Iar acestea să aibă libertate pentru călătoriile în străinătate, scrie stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, șefii OMS au atenționat și asupra faptului că oamenii nu trebuie să considere pandemia încheiată. Nici măcar după ce se va începe vaccinarea în masă, cel mai probabil la începutul anului 2021.

„Progresele vaccinurilor ne dau tuturor o speranţă şi acum începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Totuşi, OMS este îngrijorată de o percepţie în creştere că pandemia COVID-19 s-a încheiat. Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Am atins un punct de inflexiune al pandemiei. Le cerem oamenilor să continue să facă eforturi. Vaccinurile nu înseamnă zero Covid-19. Iar acestea singure nu vor fi de ajuns pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat Mike Ryan, directorul OMS în Europa.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI