Anunț de ultimă oră de la OMS: „Vaccinurile nu înseamnă zero Covid-19”

Anunț de ultimă oră de la OMS: „Vaccinurile nu înseamnă zero Covid-19”
CEO-ul Pfizer: nu e sigur că vaccinul anti-covid-19 împiedică transmiterea

Pandemia de coronavirus a ucis deja peste 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, iar toate speranțele se pun în vaccinurile care apar pe piață. 2021 se anunță un an al vaccinărilor în masă în tentativa de a învinge cât mai repede temutul virus. Doar că lupta este departe de a fi încheiată, îi amenință specialiștii OMS pe optimiști. Ba chiar mai mult, aceștia spun că nici apariția vaccinului nu poate elimina devinitiv Covid-19.

Albert Boura, CEO al Pfizer, mărește și el incertitudinea legată de vaccin prin ultimele declarații

„Am atins un punct de inflexiune al pandemiei. Le cerem oamenilor să continue să facă eforturi. Vaccinurile nu înseamnă zero Covid-19. Iar acestea singure nu vor fi de ajuns pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat Mike Ryan, directorul OMS în Europa.

„Progresele vaccinurilor ne dau tuturor o speranţă şi acum începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Totuşi, OMS este îngrijorată de o percepţie în creştere că pandemia COVID-19 s-a încheiat. Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, nu este convins că vaccinul său va preveni transmiterea COVID-19 către alte persoane. Anunțul a fost făcut după aprobarea serului în Marea Britanie, fiind în curs de evaluare și în SUA.

Despre eficacitatea vaccinului, Bourla nu e sigur. „Dacă eu însumi aș fi vaccinat, aș mai putea transmite (n.r. virusul) altor persoane?” l-a întrebat Lester Holt, de la NBC, într-un interviu de joi seara, potrivit Daily Mail. Răspunsul lui Albert Bourla, CEO-ul gigantului farmaceutic Pfizer, a spus: „Cred că acest lucru este ceva care nu a fost încă investigat. Nu suntem siguri despre asta, în acest moment”.

Luni, 30 noiembrie, acțiunile companiei au urcat cu 15%, după ce Pfizer și partenera sa BioNTech (Germania) au transmis că vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% în prevenirea noului virus la persoanele testate. În aceeași zi, Albert Bourla a vândut acțiuni ale grupului farmaceutic american în valoare de peste 5,6 milioane de dolari. Vânzarea a reprezentat 61,8% din acțiunile deținute atât direct, cât și indirect de Bourla.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI