OMS, avertisment de ultimă oră. Pe cine afectează cel mai mult variola maimuței

OMS, avertisment de ultimă oră. Pe cine afectează cel mai mult variola maimuței
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune ca variola maimutei nu este o urgenta de sanatate publica

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un avertisment de ultimă oră. OMS anunță că „transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial ar putea face ca virusul să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat. Pe cine afectează cel mai mult variola maimuței, vedeți în rândurile de mai jos.

Pe cine ar putea să înceapă să afecteze variola maimuței. Anunțul OMS

Variola maimuței ar putea să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat, cum sunt femeile gravide, persoane imunodeprimate şi copiii, anunță Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

OMS a anunţat ieri că sunt analizate rapoarte referitoare la copii infectaţi, inclusiv două cazuri din Anglia, şi că sunt monitorizate cazuri asemănătoare în Spania şi Franţa. Până acum, niciunul dintre cazurile înregistrate la copii nu a fost grav, potrivit Reuters.

În câte țări a apărut variola maimuței

Virusul variola maimuței a fost identificat până acum în peste 50 de ţări situate în afara Africii unde este endemic. În plus, numărul cazurilor este în creştere şi în ţări din Africa, informează OMS, solicitând intensificarea testărilor.

„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi femeile însărcinate”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Homosexualii, afectați de variola maimuței

Mai bine de 3.400 de cazuri de variola maimuţei şi un deces s-au înregistrat de la debutul focarului, în luna mai, în mare parte în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, potrivit unui bilanţ al OMS.

De asemenea, s-au înregistrat peste 1.500 de cazuri şi 66 de morți în acest an în ţări în care virusul se răspândeşte de obicei.

Variola maimuței nu este o urgenţă de sănătate publică

Săptămâna trecută, OMS anunța că focarul de variola maimuței nu reprezintă încă o urgenţă de sănătate publică, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS.

Chiar și așa, Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi va reuni din nou comitetul „cât mai curând posibil” pentru a se face o nouă evaluare.

Vaccinul variolei protejează și împotriva variolei maimuței

Pe de ală parte, Agenţia Organizația Națiunilor Unite a anunțat că lucrează la un mecanism pentru o distribuire mai corectă a vaccinurilor după ce ţări precum Marea Britanie şi Statele Unite au sugerat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei normale pe care le au stocate şi care protejează şi împotriva variolei maimuţei.