OMS, avertisment clar despre vaccinuri. Și România este vizată: ‘Nu vor scoate nicio țară din criză’

OMS, avertisment clar despre vaccinuri. Și România este vizată: ‘Nu vor scoate nicio țară din criză’
OMS, avertisment despre vaccinuri

Organizația Mondială a Sănătății vine cu un avertisment clar despre vaccinuri anti-COVID-19. Ce spune OMS despre serul împotriva virusului chinez? Și România este vizată de anunț. Toți românii trebuie să ia asta la cunoștință.

Avertisment despre vaccinuri din partea OMS

OMS a avertizat că ‘vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio țară din această criză’, cerând statelor să se folosească de instrumentele disponibile pentru a lupta împotriva crizei sanitare. De asemenea, a precizat că dacă se va pune capăt inechității vaccinurilor, vom putea pune capăt pandemiei de coronavirus.

“Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile, de unele singure, nu vor scoate nicio ţară din această criză. (…) Nu este vorba de vaccinuri în loc de măşti, de distanţare, de ventilaţie sau de igiena mâinilor.

Faceţi-le pe toate. Faceţi-o în mod consecvent. Faceţi-o bine!”a declarat, marţi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Euronews.

Șeful OMS clarifică situația

El a mai atras atenția asupra inchității vaccinurilor. Concret, în timpul în care în multe țări din occident există o grabă uriașă pentru lansarea campaniilor de vaccinare pentru rapel, multe alte națiuni mai rărace nu au administrat nici măcar un procent modest al populației cu prima doză.

Acesta a specificat că OMS nu este împotriva dozelor de rapel, ci este ‘pentru’ șansele egale care nu se fac simțite momentan între națiunile sărace și cele cu posibilități.

“Permiteţi-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de rapel. Suntem împotriva inechităţii vaccinurilor. (…) Este o chestiune de prioritizare. Oferirea dozelor de rapel grupurilor cu risc scăzut de boală severă sau de deces pune pur şi simplu în pericol vieţile celor cu risc ridicat care încă aşteaptă primele doze”, a declarat Dr. Tedros.

„Dacă permitem ca inechitatea să continue, permitem ca pandemia să meargă înainte”

Șeful OMS a mai susținut și că 41 de țări nu au reușit să-și vaccineze 10% din populație, iar 98 de țări nu au atins pragul de 40%: “Dacă punem capăt inechităţii, punem capăt pandemiei. Dacă permitem ca inechitatea să continue, permitem ca pandemia să meargă înainte”, a insistat el.

Oficialul a atras atenția și asupra tulpinii noi de coronavirus care s-a răspândit extrem de rapid în toate țările, mai rapid decât orice altă variantă a COVID-19.

„În prezent, 77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat”, a declarat şeful OMS.