Un ultim omagiu la Teatrul Național la despărțirea de regretatul actor Ion Caramitru.Câți oameni au venit să-i aprindă o lumânare și să fie alături de familia și prietenii artistului?
Zeci de artiști și români care l-au adorat pe celebrul artist au venit luni, 6 septembrie, pentru a-i aduce un ultim omagiu acestuia. Familia, prietenii și fanii regretatului actor s-au aflat azi la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București pentru a-i aprinde o lumânare.
Ion Caramitru a fost directorul instituției încă din anul 2006. Amintim că cel din urmă s-a stins din viață în cursul zilei de duminică, la vârsta de 79 de ani. Primii oameni și-au făcut apariția încă de la primele ore în fața teatrului cu flori și lumânări, inclusiv colegi de breaslă care-și îndreaptă gândurile bune spre familia care a rămas în urmă să-i plângă lipsa.
Printre aceștia și-au făcut apariția Marian Râlea și Mircea Diaconu. Regretatul actor urmează să fie condus pe ultimul drum în zilele următoare. Acesta își va dormi somnul de veci în Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor. Ion Caramitru rămâne un model pentru actorii tineri: „un intelectual fin, om de cultură și iubitor de oameni și frumos”, spune actrița Ioana Calotă.
„O dată cu plecarea marelui actor Ion Caramitru se încheie o pagină de istorie. O activitate impresionantă a unui singur om în atâtea domenii ale vieții, actor de teatru cu zeci de roluri impresionante pe scenele mari ale țării(este unul dintre cei mai reușiți Hamlet în top ten, care s-au întruchipat vreodată), actor de film cu roluri atât de diverse( de la Luchian în filmul omonim la Socrate din Liceenii)”
Ioana Calotă, actriță (Sursa: gândul.ro)
Fostul secretar literar din cadrul teatrului a declarat pentru sursa citată că Ion Caramitru va rămâne un reper viu pentru teatrul românesc. Artistul a fost cunoscut pentru fermitatea și autoritatea personală, dar și pentru farmecul de care a dat dovadă pe tot parcursul carierei.
„Cunoscut pentru fermitate, farmec și autoritate profesională, Caramitru era un distins om al scenei cu un simț artistic deosebit, distinctiv în orice cercuri. Moartea lui lasă în spate un gol de necuprins. Prababil acest gol îl simțea și Radu Beligan când se aseza în fotoliul TNB, ocupat și de marele scriitor Liviu Rebreanu care i-a fost și apropiat”, spune acesta.
Actorul Ion Caramitru nu va fi depus în foaierul Teatrului Național pentru că familia dorește discreție. Astfel, publicul va avea acces în foaierul Sălii Mari începând cu orele 11:00 doar pentru a semna în Cartea de condoleanțe. Chiar actorul și-a dorit ca înmormântarea să fie una discretă, iar cei apropiați îi respectă dorința.