Cancelarul german, Olaf Scholz, a avut o poziție fermă de respingere a agresiunilor Rusiei în Ucraina, încă de la începutul războiului. Aflat în fața Adunării Generale a ONU, marți, acesta a criticat în termeni duri războiul din Ucraina, susținând că nicio alianță nu poate accepta o pace dictată de condițiile impuse de Rusia. Olaf Scholz și-a prezentat, de asemenea, nemulțumirea față de poziția Turciei în raport cu Rusia, dezvăluind în același timp ce l-ar determina pe Vladimir Putin să înceteze războiul din Ucraina.
Cancelarul german și-a prezentat în discursul său în fața Adunării Generale a ONU toate motivele pentru care Ucraina are nevoie de ajutor internațional pentru a se apăra împotriva acțiunilor agresive ale Rusiei. În timp ce membrilor Adunării Generale ONU le-a cerut intensificarea ajutorului pentru Ucraina, acesta i-a solicitat Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, subliniind dreptul Administrației de la Kiev de a-și apăra integritatea teritorială.
Acesta a susținut că acesta este motivul pentru care Occidentul susține Ucraina și este împotriva falselor referendumuri pe care Rusia dorește să le organizeze pentru anexarea regiunilor Lugansk, Zaporojie, Donețk și Herson.
De asemenea, cancelarul german a susținut că Vladimir Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale” doar dacă acesta va recunoaște și va fi conștient că nu poate câștiga acest război. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de un sprijin puternic al Ucrainei.
„De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei. Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?”, a întrebat Scholz, în primul său discurs din cadrul Adunării Generale, potrivit Agerpres.
Cancelarul german s-a arătat supărat în raport cu poziția pe care Turcia a adoptat-o vizavi de Rusia, având în vedere că este membru NATO. Acesta a declarat că este „foarte iritat” de încercările Turciei de a se alătura unui organism de securitate din Asia Centrală dominat de Rusia și China.
„Aceasta nu este o organizație care oferă o contribuție importantă la o bună coexistență globală. Deci, sunt foarte iritat de această evoluție. Dar, la sfârșit, este important să cădem de acord asupra a ceea ce ne determină să clarificăm că războiul rusesc împotriva Ucrainei ar putea să nu aibă succes”, a declarat Olaf Scholz, după întâlnirea cu Recep Erdogan.
Oficialul german a transmis că Rusia ar putea încerca din nou să oprească exporturile de grâu ucrainene, acțiune pe care, atât Turcia, cât și Germania și-au propus să o prevină.