Președintele Turciei, dezvăluirea care aruncă în aer relația cu Vladimir Putin. Cum a putut să-și trădeze Recep Erdogan bunul prieten

Președintele Turciei, dezvăluirea care aruncă în aer relația cu Vladimir Putin. Cum a putut să-și trădeze Recep Erdogan bunul prieten
rdogan Recep și Vladimir Putin, în Istanbul Sursă foto: Sergey Guneev / Sputnik

Vladimir Putin se află, poate, în cea mai dificilă perioadă a vieții sale, consecințele venind în urma războiului comandat în Ucraina, în urmă cu șapte luni. Deși la început a părut extrem de sigur pe el și pe aliații săi, odată cu trecerea timpului și cu adunarea mai multor înfrângeri pe front, Rusia a început să fie extrem de izolată de restul lumii. În urmă cu puțin, președintele Turciei, un vechi preieten de-al liderului rus, a făcut niște declarații menite să aducă multă neliniște liderului de la Kremlin.

Recep Erdogan, imagine rară alături de Vladimir Putin

Recep Tayyip Erdogan a încercat pe toată perioada războiului să abordeze într-o manieră neutră acest conflict, încercând să fie mediator al păcii dintre cele două țări rivale.

În urmă cu puțin timp, liderul rus a fost văzut la braț cu Vladimir Putin în cadrul summit-ului din Uzbekistan, cel din urmă sprijinindu-se cu putere de Recep Rdogan, fiind vizibil lipsit de energie. Imaginea care îi înfățișează pe cei doi a fost extrem de dezbătută, având în vedere că poate avea multe semnificații, printre care și o posibilă dominare a lui Putin de către Recep Erdogan sau o posibilă alianță.

În prezent, liderul turc este privit drept unul dintre puținii parteneri NATO, care este acceptat atât de Moscova, cât și de Kiev, reușind să păstreze astfel o posibilă legătură între cele două țări și Occident.

„S-au realizat o serie de proiecte, coridoarele de refugiați, coridorul privind exportul de cereale, care este monitorizat de la Istanbul, deci practic din lumea liberă, președintele Erdogan este singurul cu care se mai poate discuta, așa că gestul oarecum intruziv al președintelui trebuia acceptat ca atare de președintele Putin. Altfel, delimitarea ar fi fost una vizibilă în întregul sistem global de securitate”, a transmis fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, potrivit Digi24.

Vladimir Putin, trădat de liderul turc?

În ciuda prieteniei exprimată atât public, cât și într-un cadru mai puțin formal, Recep Erdogan a făcut câteva declarații controversate referitoare la situația actuală a războiului, dar și a unei posibile negocieri între Ucraina și Rusia.

Prezent la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Recep Erdogan i-a dezvăluit jurnalistei Judy Woodruff, de la PBS, cum vede situația în care se află Rusia și ce ar trebui să i se permită, de fapt, lui Vladimir Putin, în cazul unei negocieri.

Fiind întrebat dacă liderul rus ar trebui să  păstreze teritoriile cucerite până acum în Ucraina, liderul rus a oferit un răspuns radical în devafoarea lui Vladimir Putin. Acesta a dezvăluit că Vladimir Putin nu poate ocupa teritoriile cucerite în mod abuziv, ba chiar a subliniat că i-a cerut acestuia să returneze inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Erdogan a subliniat inclusiv faptul că, „nicio invazie nu poate fi justificată”, exprimându-și dezacordul față de războiul desfășurat în Ucraina. Liderul turc este conștient că Putin nu-și va recunoaște niciodată vina, așa cum nimeni nu o va face. Cu privire la acuzațiile privind crimele de război comandate de Putin, Recep Erdogan nu a dorit să-și dea cu părerea, până când nu vor exista dovezi clare.

Erdogan, discurs în timpul summit-ului din Uzbekistan: