Oficial. Care sunt noile măsuri de siguranţă în şcoli. În ce condiţii ar putea fi închise unităţile de învăţământ

Oficial. Care sunt noile măsuri de siguranţă în şcoli. În ce condiţii ar putea fi închise unităţile de învăţământ
Măsuri oficiale: ce se întâmplă cu școlile în noul an?

Noi măsuri de siguranță în școli. Comitetul Național pentru Situații de urgență a adoptat azi Hotărârea cu numărul 65. Ce detalii trebuie să știe părinții?

Măsuri de siguranță în școli: detalii oficiale

Comitetul Național pentru Situații de urgență a adoptat astăzi, 2 septembrie, Hotărârea numărul 65 pentru abilitarea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății în privința emiterii unui Ordin comun prin care să fie stabilite măsurile de organizare încadrul școlilor.

Aceasta au desigur în vizor contextul pandemic și noile reguli care trebuie să fie respectate în unitățile de învățământ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Instituțiile pot fi închise dacă nu respectă cele impuse de autorități. Există următoarele scenarii:

a) în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;

b) în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri în unitățile de învățământ, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și participarea în sistem on line a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Ce spune ministrul Sănătății?

Ministrul Sănătății declara în luna mai a.c. că pandemia ar trebui să fie foarte bine controlată și incidența să fie extrem de redusă pentru ca elevii să revină pe băncile școlii. Amintim că în anul școlar trecut majoritatea elevilor au fost nevoiți să facă ore online sau în sistem hibrid în unele din cazuri.

„Cu ministrul Educaţiei am discutat despre revenirea la şcoală pentru clasele terminale şi pentru clasele din învăţământul special. Dacă ne vom afla într-o situaţie absolut favorabilă, în care incidenţa să fie mult, mult mai scăzută, atunci da, va putea fi pe masa opţiunilor şi revenirea claselor.

Dar ar trebui ca pandemia să fie foarte, foarte bine controlată şi incidenţa să fie extrem de redusă, ceea ce nu cred să se întâmple chiar în două săptămâni”
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății (Sursa: TVR)

Ce spune ministrul Educației?

Ministrul Educației a anunțat că noul an va începe pentru toți elevii fără scenarii de funcționare așa cum au existat anul trecut. Oficialul se bazează pe informațiile pe care le are la dispoziție în limitele de competență.

„Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri – cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ cadrelor didactice, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Urmăriți Playtech.ro și pe