Ca orice altă meserie și cea de pompier se învață. Pentru asta există o singură instituție militară de profil, cea de la Boldeşti. Începând cu data de 2 septembrie încep înscrierile la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”. Pentru cei interesați instituția a pus la dispoziție 300 de locuri.
Efectivele de pompieri moderni au evoluat după mulți ani de dezvoltare și îmbunătățiri. De când omul a descoperit focul, a luptat pentru a controla flăcările. Istoria pompierului a început în Roma antică în timp ce se afla sub conducerea lui Augustus în secolul al III-lea.
Înainte de aceasta, există dovezi ale combaterii incendiilor în Egiptul antic. Prima brigadă de pompieri romană a fost creată de Marcus Licinius Crassus. Acesta a profitat de faptul că Roma nu avea pompieri și a creat propria brigadă de 500 de pompieri.
Prima mențiune despre pompierilor români apare odată cu construcția între anii 1709 – 1714 a Turnului Colței din București. Dar atestarea avea să vină ceva mai târziu, în 1787, odată cu incendiul de la Mânăstirea Cotroceni.
În România Gheorghe Pohrib este considerat părintele efectivelor de pompieri moderni români. Până la preluarea acestora de armata română, în perioada Primului Război Mondial, pompierii români nu aveau o organizare coerentă.
Gheorghe Pohrib a organizat unitățile de pompieri români după primul război mondial și și-a extins rolul pentru a acoperi alte activități legate de apărarea civilă. Conform documentelor istorice, Gheorghe Pohrib era responsabil cu reorganizarea unităților de pompieri și de a uni structurile din provinciile nou câștigate, de după Primul Război Mondial. La finele anilor 20, mai exact în 1929, părintele pompierilor români moderni reușea să includă sub o singură umbrelă următoarele unități:
După acest moment Pohrib reușește să integreze serviciul de pompieri în structurile de apărare civilă ale statului, participând la mai multe operațiuni importante. Au existat, ulterior, mai multe insituții de pregătire a pompierilor, atât civili, cât și militari.
În România există două instituții. Prima este școala militară de la Boldești, cea de a doua este Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie.
În 1986, autoritățile vremii au concluzinat că este necesară existența unui Corp al Pompierilor Militari. Astfel că printr-o decizie a Ministrului de Interne de la acea vreme se ia hotărârea să se înființeze prima școală, luând naștere Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”de la Boldeşti.
Decizia de a construi școala aici s-a bazat pe existența unui parc logistic, unde deja se pregăteau pompierii români de până atunci. Astăzi, la 35 de ani de la înființare, instituția anunță deschiderea sesiunii de înscriere pentru cei care-și doresc o astfel de meserie.
Înscrierile încep de mâine, 2 septembrie și vor dura până pe 14 septembrie. Instituția anunță că au fost puse la dispoziție 300 de locuri pentru candidații care vor trebui să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi admiși la cursurile instituției.
Criteriile după care vor fi admiși sunt deja disponibile pe site-ul instituției.:
a.) Condiții legale de recrutare:
b.) Criterii specifice: