Octavian Jurma, mesaj pentru românii vaccinați cu 3 doze. Ce amenințare reprezintă Omicron

Octavian Jurma, mesaj pentru românii vaccinați cu 3 doze. Ce amenințare reprezintă Omicron
Pe măsură ce Omicron se răspândește, ceea ce înseamnă să fii complet vaccinat se schimbă

Odată cu apariția sa, varianta Omicron schimbă definiția a ceea ce înseamnă a fi complet vaccinat. Primele studii sugerează că actualele vaccinuri Covid-19 vor necesita trei doze pentru a oferi o protecție suficientă împotriva acestei variante. Cu toate acestea, având în vedere rezistența la vaccinare, solicitarea unei doze de rapel ar putea fi o decizie spinoasă pentru factorii de decizie politică și autoritățile sanitare din întreaga lume. Apariția noii variante, în state ca Israel, a determinat autoritățile să înceapă noi campanii cu a patra doză de vaccin, de exemplu.

Pe măsură ce Omicron se răspândește, ceea ce înseamnă să fii complet vaccinat se schimbă

Apariția noii variante, Omicron, a determinat ca vaccinul de rapel să devină deja o realitate în unele locuri. Mai mult de 75 de universități au cerut vaccinuri de rapel pentru studenții care se întorc în campus în timpul iernii, potrivit datelor compilate de Chronicle of Higher Education, din Statele Unite ale Americii.

Statul american New Mexico a impus doza suplimentară pentru unii angajați ai statului. Molson Coors Beverage Co. a decis recent să implementeze o cerință de rapel pentru angajații din SUA, după ce a instituit un mandat de vaccinare în luna august.

„Varianta Omicron a făcut ca necesitatea a trei injecții să devină o chestiune critică acută, deoarece eficacitatea și eficiența vaccinului scade și mai mult.”, a declarat Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps Research, preluat de The Wall Strret Journal.

Ce spun specialiștii români

Deși cu o rată mult mai mare de răspândire, spun specialiștii, varianta Omicron nu este atât de periculoasă pentru cei vaccinați cu toate cele trei doze de vaccin.

O părere asemănătoare a avut-o și epidemiologul Octavian Jurma, acesta declarând cu certitudine că, în cazul celor vaccinați cu trei doze de vaccin, aceștia sunt mult mai feriți de infectarea cu noua variantă, decât în cazul celor nevaccinați, sau cu o singură doză de vaccin.

„Deşi Omicron ne infectează cu mult mai mare uşurinţă decât varianta Delta, riscul de spitalizare şi deces este mai scăzut faţă de Delta pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

(…) Dacă ai boosterul făcut sau/şi te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare pentru tine ca Delta şi probabil chiar mai mică decât Alpha.

Pentru cei nevaccinaţi vestea bună este că şi trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecţie, chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, scrie Octavian Jurma, sâmbătă după amiază pe Facebook.

Cercetările au arătat că varianta Omicron are capacitatea de a eluda imunitatea existentă, fie că este vorba de vaccinare sau de infecție. Cu toate acestea, dovezile au arătat că această capacitate se diminuează atunci când oamenii sunt stimulați cu o a treia doză de vaccin. Ca urmare, programele de rapel sunt accelerate, în mai toate statele lumii afectate de criza epidemiologică, inclusiv în România.