Ce valabilitate va avea certificatul verde în cazul persoanelor care s-au imunizat cu două sau trei doze de vaccin. Alexandru Rafila, anunțul momentului

Ce valabilitate va avea certificatul verde în cazul persoanelor care s-au imunizat cu două sau trei doze de vaccin. Alexandru Rafila, anunțul momentului
Alexandru Rafila, medic și ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a explicat motivul pentru care persoanele nevaccinate și cele netrecute prin boală au acces în anumite locuri, până acum interzise. Potrivit ministrului Sănătății, Hotărârea de Guvern adoptată de curând le oferă acestor categorii de cetățeni șansa de a medita asupra deciziei, fără a se simți constrânse de autorități cu privire la obligativitatea vaccinării. De asemenea, medicul a dezvăluit ce perioada de valabilitate ar putea avea certificatul verde în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, respectiv, a celor cu doza booster.

„Trebuie să-i dai o alternative omului până decide dacă se vaccinează”

În urma atacurilor pe care Cîțu le-a lansat împotriva relaxării restricțiilor, ministrul Alexandru Rafila se arată dezamăgit de maniera în care colegul său a decis să-și expună punctul de vedere, declanșând, mai degrabă, o rivalitate decât o abordare constructive vizavi de lucrurile care ar putea fi modificate sau implementate.

Acesta susține că noua Hotârâre de Guvern ce prevede o relaxare a restricțiilor și o permisivitate mai mare pentru persoanele care au doar un test anti-Covid-19 reprezintă o încurajare pentru persoanele care se află într-o dilemă referitoare la decizia de a se vaccina sau nu anti-Covid-19.

„Nu m-a supărat (referitor la criticile lui Cîțu – n.r.). Am fost puțin contrariat de afirmațiile făcute de el. Mă așteptăm la discuții, sugestii de modificare și nu credeam că e nevoie de o intervenție în spațiul public, mai ales că există o decizie la nivelul Guvernului că era nevoie să avem o primă formă a unui astfel de document pe care să îl îmbunătățim și să putem să îl aducem în Parlament.

Dacă se va ajunge în situația că certificatul verde să fie necesar pentru o perioadă de timp, până se definitivează vaccinarea, tot trebuie să îi dai o alternativă omului pentru intervalul de timp, de la decizia de a se vaccina și până când obține certificatul. Mi se pare de bun simț această posibilitate”, a transmis Rafila.

Ce valabilitate ar putea avea certificatul verde

Potrivit lui Alexandru Rafila, perioada stabilită de UE în care certificatul verde le va asigura celor vaccinați cu schema completă accesul la diferite activități și călătorii este de nouă luni, interval care poate fi prelungit după imunizarea cu doza a treia, cea de întărire a imunității.

„E o mică confuzie. Nu despre valabilitateea certificatului este vorba, ci despre porțiunea din certificat după vaccinare. S-a discutat 9 luni valabitate vaccinare pentru 2 doze, apoi valabitatea va fi prelungită prin administrarea unei doze suplimentare. Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene la concluzia de 9 luni, atunci și alte țări se vor conforma.

Intervalul de timp după doza booster va fi o altă etapă suplimentară. 9 luni doar pentru cei cu 2 doze, sau cu 1 doză, dacă s-au vaccinat cu serul de la Johnson&Johnson”, a adăugat ministrul, la Realitatea PLUS.

În concluzie, persoanele care nu s-au vaccinat până în acest moment au la dispoziție o perioadă de timp în care pot analiza decizia imunizării, putând să beneficieze pentru accesul în anumite spații de certificatul verde, cu condiția testării anti-Covid-19.