În sezonul cald, șoferii apelează deseori la sistemul de aer condiționat al mașinii pentru a conduce în condiții optime. Știai că există un obiect care, dacă nu este schimbat regulat, te poate expune unor riscuri importante privind sănătatea ta? Află în rândurile de mai jos despre ce este vorba.
Când temperaturile încep să crească, șoferii apelează la sistemul de aer condiționat al mașinii pentru a putea să conducă în condiții optime. Acesta presupune, printre altele, instalarea în autoturism a unui filtru de aer sau a unui filtru de habitaclu, așa cum mai este denumit.
Filtrul de aer trebuie schimbat periodic, altfel riști să te expui unor pericole majore privind starea ta de sănătate. Un filtru de habitaclu murdar poate reprezenta o sursă de mirosuri neplăcute în mașină. Te-ai confruntat și tu cu o astfel de situație? Dacă da, este cazul să acționezi.
Mirosul neplăcut pe care îl emană filtrul de aer în autoturism este cauzat de umezeala captată de acest instrument, precum și de contaminarea sa cu impurități, aspect care favorizează dezvoltarea unor bacterii periculoase, spun specialiștii.
Filtrul de habitaclu trebuie înlocuit neapărat imediat ce sesizezi că fluxul de aer din mașină este redus sau mirosul emanat este unul neplăcut. Dacă observi murdărie, praf, frunze sau insecte pe filtrul de aer, este obligatoriu să îl înlocuiești.
Înlocuirea filtrelor de habitaclu este relativ simplă la majoritatea mașinilor. De regulă, acestea sunt plate. Există și unele modele proiectate special pentru a se plia, astfel încât instalarea lor să fie ușoară. Dacă observi că sistemul de aer condiționat al mașinii prezintă miros neplăcut, este nevoie să schimbi filtrul.
În unele cazuri, pentru a schimba filtrul de aer, este necesar să îndepărtezi și unele elemente ale mașinii, cum ar fi torpedoul sau capacul situat deasupra acestuia, pe partea interioară. Pur și simplu scoate torpedoul cu o șurubelniță potrivită, apoi pașii pe care va trebui să-i urmezi vor fi evidenți.
Ține cont de faptul că, uneori, se poate ca filtrul de habitaclu să nu fie singura cauză a mirosurilor neplăcute din mașină. Poate este nevoie să cureți evaporatorul. În astfel de situații, cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui profesionist.
Citește și: Cum faci răcoare în mașină dacă nu merge aerul condiționat. Trucul genial pe care nu-l știu șoferii
Este important de precizat că filtrul de aer se înfundă, deseori, cu praf și alte impurități ce reduc eficiența instrumentului. Aerul din interiorul mașinii se poluează, dacă nu schimbi periodic filtrul de habitaclu, și poate conduce la dezvoltarea de alergii sau probleme respiratorii.