O primărie din România vinde autobuzele școlare pentru a plăti datoria către lăutari. Ireal ce s-a întâmplat

O primărie din România vinde autobuzele școlare pentru a plăti datoria către lăutari. Ireal ce s-a întâmplat

O primărie din județul Vâlcea are datorii la lăutari! Pentru a înapoia banii, au fost scoase la licitație autobuze școlare, care deservesc 140 de elevi. Primarul localităţii, Alin Dumbravă, a informat astăzi că datoria inițială către trupa de lăutari, care a cântat nouă ani la sărbătoarea localității fără niciun ban, a ajuns de la 25.000 de lei, inițial, la 520.000 de lei în prezent.

O primărie din Vâlcea are datorii la lăutari

Primăria din comuna Sutești, județul Vâlcea, este executată silit după ce, vreme de nouă ani, o trupă de lăutari din Satu Mare a cântat fără niciun ban la sărbătorile localității. Pentru a plăti datoria, primăria a scos la licitație două microbuze școlare, care deservesc 140 de elevi.

Edilul localității, Alin Dumbravă, a declarat că datoria inițială de 25.000 de lei a ajuns în prezent la 520.000 de lei, întrucât au fost prevăzute penalităţi foarte mari în contractul încheiat de reprezentanţii comunei de la acel moment cu artiștii din Satu Mare.

„Avem 140 de copii la şcoala gimnazială din localitate şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situaţie şi vă daţi seama că sunt foarte revoltaţi, însă nu avem alte posibilităţi să achităm datoria“, a afirmat primarul din Sutești.

„Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local“, a continuat el.

Citește și: Amenda colosală primită de o primărie din România care a furnizat apă care nu era potabilă

Au fost scoase la licitație autobuze școlare

Edilul din județul Vâlcea a explicat să s-a încercat eșalonarea la plată a datoriilor, însă nu s-a putut întrucât membrii trupei au solicitat „toți banii deodată“.

„Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria.

Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei – utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate“, a mai spus Alin Dumbravă.

Comuna Suteşti, o localitate cu o populaţie de circa 2.000 de locuitori, situată într-o zonă viticolă din apropierea municipiului Drăgăşani, are un buget anual ce nu depăşeşte 2,5 milioane de lei.