Intră o nouă țară în Europa? Ea se află pe cursul Dunării, are deja propriul guvern și imn național și a fost proclamată pe data de 13 aprilie 2015.
O nouă țară în Europa? Poartă numele Liberland, oficial Republica Liberă Liberland, și este o micronațiune care revendică o parcelă nelocuită de teren disputat de pe malul vestic al Dunării, între Croația și Sebia. Ea a fost proclamată pe 13 aprilie 2015 de către politicianul și activistul libertarian ceh Vít Jedlička.
Mărimea suprafaței de teren în cauză este de 2,7 mile², aproape aceeași mărime ca Gibraltar și a fost administrată de către Croația din timpul Războiului de Independență al Croației. Nu a existat, însă, nicio recunoaștere diplomatică a Liberland, chiar dacă aceasta are relații stabilite cu Somaliland, de asemenea, nerecunoscut. Terenului îi lipsește orice infrastructură și se află într-o zonă inundabilă, potrivit politico.eu.
Jurnaliștii nu au fost siguri de cât de serios este Jedlička în legătură cu afirmațiile sale, unii numindu-le ”manevră publicitară”. Într-un interviu cu Parlamentní Listy, acordat în aprilie 2015, politicianul a susținut că a primit reacții pozitive pentru inițiativa sa, în principal din partea partidului său, Partidul Cetățenilor Liberi, al căror președinte regional era, dar și de la câțiva membrii ai Partidului Democrat Civic și Partidul Piraților.
Pe 20 mai 2015, Petr Mach, șeful Partidului Cetățenilor Liberi, și-a exprimat sprijinul pentru crearea unui stat bazat pe ideile de libertate, adăugând că Partidul Cetățenilor Liberi dorește ca Republica Cehă să devină o țară la fel de liberă.
Un an mai târziu, un articol din Stratfor rezumă inițiativa astfel: „Liberland este un caz curios, deoarece, în principiu, niciunul dintre actorii care ar putea pretinde controlul nu pare interesat să facă acest lucru. Dar acest lucru va rămâne probabil o curiozitate cu consecințe neglijabile, la nivel internațional. Pentru restul teritoriilor în litigiu, violența și diplomația vor rămâne principalele instrumente de revendicare a dreptului de proprietate”.