O nouă schimbare radicală în Codul Rutier 2019. Ce se va întâmpla cu radarele poliției rutiere

Codul Rutier 2019, o nouă schimbare

Codul Rutier 2019 a suferit schimbări! Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea art. 109 din legislația rutieră. Acesta prevede că prezența ”mașinilor de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizate cu un panou afișat cu 500 – 1.000 de metri înainte pe sensul de mers”.

Schimbare radicală în Codul Rutier 2019

Pe lângă faptul că mașinile de poliție trebuie să fie inscripționate cu însemnele Poliției Române, conform unei completări aduse amendamentului, trebuie să fie și poziționate vizibil. De asemenea, Comisiile din Camera Deputaților au hotărât că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi utilizate la mai mult de zece metri de mașina de poliție. De menționat este că proiectul de lege a fost inițiat de către Florin Roman, deputat PNL. La propuneri de modificări au participat și parlamentari ai UDMR și PSD.

O nouă schimbare radicală în Codul Rutier 2019. Ce se va întâmpla cu radarele poliției rutiere
Propunerea prevede, printre altele, că mașinile de poliție trebuie să fie inscripționate cu însemnele Poliției Române

Reamintim că măsurile se regăsesc într-un proiect de act normativ mai vechi, care a avut un parcurs legislativ șerpuit, adică a trecut de Parlament, dar a fost declarat parțial neconstituțional de către Curtea Constituțională a României(CCR). Ulterior, a revenit în Parlament, în luna mai a anului curent, a primit votul decisiv încă o dată, iar miercuri a fost contestat la CCR.

Florin Roman, inițiatorul propunerii legislative: „O să sară deontologii de doi metri”

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este cea care țintește modificarea modului în care se stabilește încălcarea vitezei legale. Propunerea de lege a primit votul decisiv favorabil al deputaților, la jumătatea lunii mai. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a decis să sesizeze Curtea Constituțională asupra modificărilor aduse de proiect.

O nouă schimbare radicală în Codul Rutier 2019. Ce se va întâmpla cu radarele poliției rutiere
Proiectul de lege a fost inițiat de către Florin Roman, deputat PNL

Revenind la gândurile inițiatorului proiectului de lege, acesta a venit cu lămuriri, pe pagina sa de Facebook. Deputatul PNL a scris că în urma propunerii sale ”o să sară deontologii de doi metri”. De asemenea, oficialul a precizat că radarele trebuie semnalizate așa ”cum se întâmplă în toată lumea civilizată și unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI