Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, deținută de omul de afaceri sătmărean Vasile Dan și copiii săi, se află în continuare în procedura de faliment și este pusă în vânzare. Prețul de pornire a fost semnificativ redus, trecând de la 19,9 milioane euro în aprilie la 7,5 milioane euro în prezent. Această ajustare vine după o serie de modificări, având inițial un preț de 28,8 milioane euro în februarie, moment în care activitatea fabricii a fost oprită din 2022.
Fabrica Dan Steel Group Beclean, situată în județul Bistrița-Năsăud, a fost pusă în vânzare în cadrul procedurii de faliment.
Te-ar putea interesa și: Produsele care vor fi mai scumpe în Lidl, Kaufland și Carrefour din ianuarie 2024. Vom plăti mai mulți bani
Proprietatea, deținută de omul de afaceri din Satu Mare Vasile Dan și copiii săi, are un teren de peste 40 de hectare, din care 4,5 hectare în extravilan, și construcții cu o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați.
Prețul de pornire a fost inițial de 28,8 milioane euro în februarie, dar a fost redus la 7,5 milioane euro, după ce a trecut prin diverse ajustări, având la un moment dat o evaluare de 25,9 milioane euro în aprilie, scrie profit.ro.
Fabrica, organizată în spații de producție distincte pentru diverse operațiuni, a fost oprită în 2022. În momentul falimentului, avea 254 de angajați, iar planul creditorilor vizează valorificarea activelor societății intrate în faliment în martie 2022, după doi ani de insolvență.
Principalele credite sunt către instituțiile statului, băncile Unicredit, OTP și Garanti, precum și furnizori precum Tinmar Energy și ArcelorMittal.
Află și: Se scumpesc sucurile în Lidl, Kaufland sau Mega Image din ianuarie 2024. Cât vom plăti pe Coca-Cola
În prezent, societatea este în procedura de faliment, iar lichidatorul judiciar își propune să desfășoare procedura de lichidare pentru a achita creditorii.
Înființată în 1991, Dan Steel Group Beclean a avut ca obiect de activitate producția de metale feroase, furnizând atât pe piața internă, cât și externă.
Declinul în cifra de afaceri, înregistrat începând cu 2017, și presiunea asupra situației financiare, inclusiv din cauza măsurilor impuse de Comisia Europeană în 2018, au contribuit la starea de insolvență a companiei.
Planul de reorganizare propus în 2021 nu a fost aprobat de creditori, conducând la infirmarea planului și declanșarea procedurii de faliment în 2022.
Citește și: Cum poți cumpăra mașină în România, în rate fără dobândă. Secretul știut de puțini oameni
„Pe fondul pierderilor înregistrate în anul 2019 și a celor înregistrate în perioada pandemiei de COVID (unitatea a fost oprită în luna aprilie și mai) și a celor de repornire a activității după șomaj, unitatea a înregistrat restanțe la plata unor furnizori și obligații asumate, motiv pentru care i-a fost cerută insolvența.
Cererea de deschidere a procedurii a fost făcută de Unicredit. Ulterior, la dosar au fost conexate și cererile creditorilor OTP și ArcelorMittal, iar în 2 iunie 2020 instanța a aprobat deschiderea procedurii insolvenței“, scrie într-unul dintre ultimele rapoarte financiare publicate la Bursa de Valori București,