Cumpărarea unui autoturism poate fi una dintre cele mai pline de satisfacții sau una dintre cele mai îngrozitoare decizii pe care o poate lua o persoană. Există mari avantaje și multe dezavantaje potențiale atunci când cumperi o mașină. De cele mai multe ori românii apelează la credite, care atrag și dobânzi destul de mari. O altă formă este cea de leasing, dar și aici sunt avantaje și dezvantaje. Dar cum ar fi să poți cumpăra mașina dorită, dar fără a plăti bancilor dobânzi? Chiar dacă pare neverosimil, este posibil să faceți acest lucru.
Deși aparent nu este așa, datele statistice europene spun că România are cea mai mică rată de motorizare dintre țările Uniunii Europene. Media este de 332 de autoturisme la mia de locuitori începând cu 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Luxemburgul a avut cea mai mare rată, 676 de mașini la mia de locuitori. Urmează Italia cu 646 de mașini, urmată de Cipru și Finlanda, ambele cu 629 de mașini.
Cele mai mici rate au fost și în Letonia, cu 369 de mașini și Ungaria cu 373 de mașini. În 2018, Germania a avut cel mai mare număr de mașini înmatriculate. Eurostat spune că Germania înregistra 47 de milioane de unități. Este urmată de Italia cu 39 de milioane de mașini și Franța cu 32 de milioane de mașini.
Dacă e să ne gândim la beneficiile unui autoturism, acestea înclud libertatea de a călători fără dependența de transportul public. Putem economisi timp prin deplasarea mai rapidă și o creștere a statutului social. Dar, toate astea vin cu niște costuri, plecând de la achiziția propriu-zisă și până la cele de întreținere a autoturismului.
Când vine vorba de achiziții, majoritatea românilor au apelat la creditele auto sau la creditele de consum, care au dobânzi ridicate, ajungând și la 5 și 10% pe an. Așa se face că creditorii, băncile din România, au venit cu oferte mai simple, chiar fără dobândă.
Unele bănci, precum CEC Bank oferă posiblitatea achiziției unui automobil cu ajutorul unui card de credit, cu 24 de rate, la care nu se percepe o dobândă. Se pot face achiziții, de exemplu, cu un card CEC Bank standard, care are o acoperire de 60.000 de lei, sau cu un card Premium care acoperă până la 100.000 de lei, fără dobândă.
Dealerii auto spun că numărul celor care își cumpără autoturisme cu ajutorul unor astfel de carduri a crescut în ultima perioadă, tocmai pe acest considerent, al lipsei dobânzii și a permisivității unor rate de 24 de luni.
“În ultima perioadă am avut tot mai mulţi cumpărători cu carduri de credit. Cei mai mulţi dintre aceştia aveau o sumă strânsă şi pentru restul sumei plăteau cu cardul de credit.
Am avut şi câţiva cumpărători care nu aveau deloc bani strânşi şi au achitat integral cu cardul de credit”, a declarat un dealer Honda şi Mazda.
În urma unui studiu de piață s-a constat că un număr de 6 bănci din România au această facilitate, prin intermediul cardurilor de credit, cu rate cuprinse între 12, la Unicredit bank, și 24 de rate, la CEC Bank, Băncile care oferă astfel de servicii sunt, după cum urmează, conform Economica.net: