Oamenii de știință nu cunosc nici până în prezent cauzele apariției acestei boli, despre care se credea eradicată. Starea de epidemie a fost pronunțată în această joi, iar locuitorii din una dintre cele mai mari țări ale lumii au fost avertizați că se află într-un real pericol. Focarul de infecție ar fi izbucnit în urmă cu câteva zile și deja au fost confirmate primele cazuri.
Epidemia cu o boală care se credea eradicată a fost marcată de curând în China. Este vorba despre maladia supranumită și „moartea neagră”, așa cum mai este cunoscută ciuma bubonică. Diagnosticul cumplit a fost validat de către autoritățile chineze, din sectorul sănătății, care au anunțat că există un nou caz de îmbolnăvire cu ciumă bubonică.
Esta a patra situație de acest tip, pe care medicii din China o confirmă, de la începutul lunii noiembrie, a acestui an. A fost descoperit un nou caz de ciumă bubonică, în regiunea nordică a acestei țări, și anume în Mongolia Interioară, potrivit Digi24. A fost raportat că diagnosticul de ciumă i-a fost pus unui păstor, originar din mediul rural al zonei Siziwang, la un spital local. Acesta a povestit că a fost activ în regiunile în care mai fuseseră deja identificate alte cazuri de ciumă, înainte de primirea diagnosticului șocant. Bărbatul afectat de maladia despre care se credea că a fost eradicată de câteva sute de ani a primit tratamentul necesar și se află sub atenta supraveghere a medicilor. A fost declarată stare de carantină și pentru alte patru persoane, care au fost izolate.
Ciuma bubonică sau „moartea neagra” a provocat milioane de decese în secolul al XIV-lea și a micsorat drastic populația întregii planete. Se crede că maladia a pornit din China, fie din Asia Centrala și a călătorit de-a lungul Drumului Mătăsii, până în Europa, în anul 1347. Între 1348 și 1350, pe continentul european, ciuma bubonică a ucis între 30 și 60% din populație. Până în prezent nu este cunoscută cauza pentru apariția acestei boli înfiorătoare, produsă de bacteria „Yersinia pestis”. Savanții au presupus întotdeauna că maladia a fost transmisă de la șobolani la om, prin înțepaturile puricilor care se hrănesc cu sângele ambelor specii.