Multe dintre afecțiunile pe care le-ai avut în copilărie și pentru care, s-ar putea la un moment dat să te fi vaccinat, sunt mai periculoase ca niciodată în 2019. Pojarul este cel mai bun exemplu.
Când erai mic, s-ar putea să fi avut pojar sau vărsat de vânt. Știai că boala cu pricina este periculoasă și că ar fi bine să o faci când ești copil, deoarece consecințele sale sunt mai grave la maturitate. Pe de altă parte, nu-ți făceai griji foarte mari. Trebuia să stai în casă și te vindecai în două săptămâni, fră să urmezi neapărat vreun tratament. Din păcate, nu toți sunt atât de norocoși.
Doar în 2019, pojarul a ucis aproape 5.000 de oameni în Republica Democrată Congo, au spus autoritățile din teritoriu. Afirmațiile au fost făcute după ce boala s-a extins în toate provinciile din țară. Aproape un sfert de milion de oameni au fost infectați doar anul acesta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că aceasta este cea mai mare și cea mai rapidă epidemie din lume relatează BBC.
Cea mai terifiantă statistică legată de pojar vizează comparația cu Ebola. Pojarul din RD Congo a ucis până la această oră de peste două ori numărul celor care au murit de Ebola în ultimele 15 luni în aceeași țară. Oficialii guvernamentali din țara africană sunt disperați. Soluțiile pe termen lung nu sunt foarte evidente, iar numărul victimelor continuă să crească, mai ales din pricina faptului că majoritatea celor infectați sunt sugari, cu un sistem imunitar scăzut.
Guvernul congolez și OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au lansat în septembrie un program de vaccinare de urgență care avea drept scop inocularea a peste 800.000 de copii. Dar infrastructura deficitară, atacurile la centrele de sănătate și lipsa accesului la asistența medicală de rutină au împiedicat toate eforturile de a opri răspândirea bolii.