Joi, 28 noiembrie, la ora 11:00, judecătorii Curții Constituționale se vor pronunța asupra cererilor de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, în urma contestațiilor depuse de doi candidați. Decizia este așteptată cu interes maxim, având în vedere acuzațiile grave formulate în aceste cereri.
Toni Greblă, președintele AEP, a oferit o primă reacție după ce CCR a cerut renumărarea tuturor voturilor.
”Nu am primit nicio informare, nici AEP, nici BEC până la acest moment că avem ceva de făcut în legătură cu alegerile. (…) Nu pot să apreciez (n.red cât ar dura renumărarea voturilor).
E vorba de numărarea a 9 milioane de voturi. (…) Avem ședința BEC la ora 16.00 și va dispune măsurile corespunzătoare.
Nimeni nu poate pocni din degete și să renumere 9 miloane de buletine de vot care se regăsesc în 42 de depozite, în fiecare județ al țării. Nu cred că cineva își închipuie că acest lucru poate fi făcut într-o noapte”, a spus șeful AEP, la Digi24.
Curtea Constituțională a României a anunțat, printr-un comunicat, că a decis să solicite Biroului Electoral Central renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Această decizie, fără precedent, a fost luată ca răspuns la o sesizare privind anularea scrutinului.
Președintele interimar al Partidului Național Liberal a fost și el rezervat în declarații. Acesta a preferat să nu comenteze nimic, până atunci când va veni o decizie oficială a CCR.
”După ce voi ști cum arată decizia Curții Constituționale, vom face și declarații. Altfel, sunt doar păreri.”, a declarat președintele interimar al PNL.
Întrebat despre acest zvon conform căruia s-ar cere renunmărarea voturilor, Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidențiale din România, a fost reținut în a răspunde. Acesta a fost suprins de jurnaliști, cu puțin timp înainte de ședința CSAT de la Cotroceni, unde este convocat.
”Nu știu nimic, nu am aflat nimic. Eu i-am felicitat deja pe candidații care au intrat în turul II!”, a fost reacția lui Marcel Ciolacu.
UPDATE 13.28: Potrivit surselor Digi 24, s-ar cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Asta după ce Curtea Constituțională a decis amânarea unei decizii în cauză pentru ziua de vineri, 28 noiembrie 2024. Renumărarea voturilor ar putea servi eliminării oricăror scenarii privind fraudarea alegerilor.
UPDATE CCR a amânat pentru mâine o decizie în ceea ce privește cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Sebastian Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie, a solicitat anularea alegerilor pe motivul încălcării legii electorale de către Călin Georgescu, câștigătorul primului tur. Popescu susține că Georgescu a beneficiat de finanțare externă nedeclarată și de o campanie masivă pe platformele online, ceea ce ar fi dus la fraudarea rezultatelor.
„Rezultatul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 a fost obținut printr-o fraudă majoră, candidatul promovându-se drept un om onest, în timp ce a folosit resurse ilegale din afara țării pentru a destabiliza România”, a declarat Popescu.
La rândul său, Cristian Terheș, liderul Partidului Național Conservator Român, acuză nereguli în procesul electoral, inclusiv continuarea campaniei de către reprezentanții USR după termenul legal și utilizarea boților pe rețelele sociale pentru a influența rezultatele.
„Am observat un fenomen de mobilizare masivă pe internet, prin care alegătorii erau îndemnați să voteze un anumit candidat chiar în ziua alegerilor, ceea ce este ilegal. Rămâne la latitudinea Curții să decidă dacă această campanie a influențat rezultatul final”, a precizat Terheș.
Constituția României, prin articolul 52, aliniatul 1, stipulează că alegerile pot fi anulate dacă procesul de votare și stabilirea rezultatelor au fost afectate de fraudă suficient de gravă încât să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaților calificați în turul al doilea. În cazul unei decizii de anulare, turul de scrutin va fi repetat în a doua duminică de la data hotărârii Curții Constituționale.
Rămâne de văzut dacă acuzațiile aduse și dovezile prezentate vor fi suficiente pentru a determina o astfel de decizie drastică, cu impact semnificativ asupra peisajului politic din România.