Pe 10 aprilie, s-au efectuat mai multe verificări în țară, în urma cărora a fost anunțată o nouă alertă alimentară în România, fiind retrase de urgență mai multe produse, după ceea ce au descoperit inspectorii ANSVSA.
Încă de la începutul acestui an ANSVSA a lansat o campanie de verificare la mai mulți agenți comerciali din toată țara, iar recentele descoperiri au dus la o nouă alertă alimentară în România. Conform raportului publicat de instituție, este vorba de controale efectuate în cel puțin 22 de județe din țară, la o gamă de produse de pescuit regăsite la cel puțin 57 de operatori:
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a desfășurat, în data 10 aprilie, o acțiune de verificare a originii și trasabilității peștelui și a produselor din pescuit.
Verificările au avut loc în 22 de județe (Alba, Bacău, Bihor, municipiul București, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea), unde au fost verificați 57 de operatori.”, se arată în raportul ANSVSA.
În urma verificărilor efectuate, mai precizează ANSVSA, au fost depistate mai multe abateri de la legislația în vigoare, dar și „nerespectarea normelor privind întreținerea igienică a spațiilor, recipientelor, ambalajelor și a utilajelor de lucru și nerespectarea termenului de valabilitate al produselor”, mai spun inspectorii sanitari-veterinari.
Astfel că, la finalul campaniei de verificare ANSVSA nu a avut milă față de patroni, și au fost date amenzi în valoare de 149.400 de lei, acestea reprezentând nu mai puțin de 13 sancțiuni contravenționale.
În raportul amintit, inspectorii precizează că au fost colectate de la fața locului 44 de probe, trimise ulterior la laboratoare pentru determinarea cantităților de metale grele regăsite în produsele de pescuit comercializate de agenții verificați:
„Cu ocazia acestor controale au fost recoltate 44 probe în vederea efectuării examenelor de laborator pentru determinarea metalelor grele (plumb, cadmiu) și pentru determinarea gradului de prospețime.
Pentru neconformitățile constatate la unitățile verificate din județele: Bacău, Brăila, Cluj, Galați, Iași, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 149.400 lei.
De asemenea, a fost reținută oficial și trimisă spre neutralizare o cantitate de 464 de kg de pește (pentru lipsa elementelor de identificare) iar pentru cantitatea de 1.165 kg de peste s-a dispus sechestru până la eliberarea buletinului de analiză”se mai arată în raportul instituției.
După decizia de amendare a celor peste 51 de operatori, ANSVSA anunță că va continua campaniile de verificări în țară, și în funcție de reclamațiile pe care le primesc de la clienți.
Reamintim că în martie a.c. au mai fost și alte controale, inclusiv în zona produselor alimentare de origine animală și nonanimală, atunci fiind date amenzi uriașe în valoare totală de 1.973.600 de lei, adică peste 242 de sancțiuni contravenționale, precum și închiderea activității unora dintre agenții comerciali controlați.