Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape 2 milioane de lei în luna martie a acestui an, în urma mai multor controale, ca urmare a neregulilor constatate.
Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au efectuat în luna martie un total de 11.314 controale în unitățile de industrie agroalimentară. Au aplicat 242 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1.973.600 de lei.
Potrivit unui comunicat ANSVSA, controalele autoritățile au vizat operatorii din industria alimentară, care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturi răcoritoare și alcoolice.
„Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 242 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.973.600 de lei”, precizează reprezentanții ANSVSA.
În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli legate de neconformități privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, dar și neconformități privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație.
ANSVSA a menționat că, în timpul controalelor, au fost prelevate probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor și instrucțiunilor, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare.
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au dat amenzi în valoare de 3 milioane de lei pentru nereguli găsite la produse lactate. Controalele au avut loc în perioada 5 februarie – 15 martie.
Mai mult, echipele de control au descoperit un procent de grăsimi mai mic față de cel declarat și unități care funcționau fără autorizație. În total, au fost efectuate 3,180 de controale și au fost aplicate amenzi în valoare de 2.849.340 de lei.
„Cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare.
De asemenea, au fost recoltate 412 probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.