20 nov. 2021 | 22:22

Alertă alimentară descoperită în supermarketurile din România. ANSVSA: „Sunt deja în frigiderele românilor”

News
Alertă alimentară descoperită în supermarketurile din România. ANSVSA: „Sunt deja în frigiderele românilor”

În ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate au fost retrase de pe piață de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea cu 30-40% a alertelor alimentare este destul de îngrijorătoare, susține vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Alertă alimentară descoperită în supermarketurile din România

Sute de tone de alimente contaminate, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria, au fost distruse.

„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră.

Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Supermarketurile riscă să le fie suspendată activitatea

Vicepreşedintele ANSVSA a ținut să precizeze că controalele pe segmentul supermarketuri vor fi extinse, acolo unde s-au găsit cele mai multe nereguli. Mai mult de atât, el a cerut lanţurilor de supermarket-uri din România să îşi selecteze atent furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure pentru consumatori. În caz contrar, acestea riscă suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni.

„Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm”, a mai spus Mihai Ponea.

Turcia exportează cele mai multe legume şi fructe contaminate cu pesticide

Cele mai multe produse contaminate cu pesticide vin din Turcia.

„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide.

Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a mai transmis Ponea.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro