14 sept. 2020 | 21:03

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

Sănătate
O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară
O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

O mamă, care a suferit leziuni cerebrale, se trezește după 27 de ani. Momentul declanșator a fost o ceartă dintre fiul acesteia în camera ei de spital.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani

Femeia suferise leziuni cerebrale protejându-și fiul în timpul unui accident de mașină în Emiratele Arabe Unite. Munira Abdulla, din Emiratele Arabe Unite, a fost implicată într-un accident de mașină în 1991.

Femeia suferise un traumatism cerebral după ce a fost lovită de un autobuz școlar și a intrat în comă. Munira a petrecut următorii 27 de ani într-o stare vegetativă înainte de a da semne de conștientizare. Anul trecut, ea și-a recăpătat abilitatea de a vorbi și acum poate purta conversații.

Munira Abdulla avea 32 de ani când a suferit un traumatism cerebral. Se afla în mașină când a fost lovită de un autobuz lângă Al Ain în 1991. Dar anul trecut, după reabilitarea în Germania, a început să facă zgomote în timp ce încerca să-l cheme pe fiul Omar după ce l-a auzit certându-se în camera spitalului.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

După 27 de ani de comă a reușit să vorbească

Câteva zile mai târziu, i-a rostit numele pentru prima dată în decenii, iar acum este capabilă să recite rugăciuni și să poarte conversații cu cei dragi. Omar a povestit despre recuperarea miraculoasă a mamei sale într-un interviu pentru cei de la The National.

„N-am renunțat la ea, pentru că mereu am simțit că într-o zi se va trezi. Aveam patru ani când a avut loc accidentul. Mama mea stătea cu mine pe bancheta din spate. Când a văzut autobuzul venind spre noi, m-a protejat îmbrățișându-mă. Pentru mine, mama mea era ca aurul: cu cât trecea mai mult timp, cu atât era mai valoroasă. N-am regretat niciodată. Cred că, datorită susținerii mele, Dumnezeu m-a salvat de probleme mai mari”, a mai spus Omar, pentru The National.

Ce a spus prima oară femeia, după 27 de ani

El a descris cum s-a produs accidentul când avea patru ani. Cumnatul doamnei Abdulla a mers la școală pentru a-l lua pe Omar. În timp ce familia se îndrepta spre acasă, cu mama și copilul pe bancheta din spate, au fost loviți de autobuz. Când autobuzul a lovit, doamna Abdulla s-a aruncat de-asupra fiului ei pentru a-l proteja de impact. În timp ce ea a suferit o leziune gravă la cap, el a scăpat doar cu o vânătăie.

O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Ce a spus prima oară

Munira Abdulla avea 32 de ani când a suferit un traumatism cerebral

Omar a descris cum mama sa a fost lăsată netratată ore în șir. Cu puțin noroc au reușit să o transfere la o clinică din Londra. Acolo, medicii au diagnosticat o stare vegetativă, ceea ce înseamnă că nu răspundea complet, dar era capabilă să simtă durere.

A fost transferată înapoi în Emiratele Arabe Unite și a fost pusă pe ventilator și un tub de alimentare pentru a o menține în viață, petrecând următoarele decenii conectată la mașini.

În aprilie 2017, șeicul Mohamed bin Zayed, prințul moștenitor al Abu Dhabi, a auzit de cazul ei și a acordat familiei sale o subvenție pentru tratament.

Doamna Abdulla a fost transportată cu avionul în Germania. Aici a suferit intervenții chirurgicale pentru a-și repara mușchii. În tot acest timp i s-au administrat medicamente pentru a-și îmbunătăți somnul. Aproximativ un an mai târziu, ea a început să scoată sunete ciudate și, în trei zile, l-a strigat pe Omar folosind numele lui.

Acum este capabilă să rostească numele celor dragi, să recite rugăciuni și să poarte conversații cu oamenii. Un raport medical spune că este „în prezent capabilă să comunice cu cei din mediul înconjurător într-un mod foarte rezonabil, mai ales în situații familiare”. Cu toate acestea, raportul adaugă că are încă nevoie de fizioterapie regulată pentru a trata restul problemelor.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro