Peștele este unul dintre cele mai iubite tipuri de carne, ce poate fi gătit într-o mulțime de feluri. Printre favorite se numără cel prăjit, care este ușor de preparat și foarte gustos. Dacă vrei să iasă ca la carte și să obții o crustă crocantă, află ce trebuie să pui în aluat.
Pentru că tot se apropie Floriile și este dezlegare la pește, iată cum poți să obții cel mai bun preparat pentru această ocazie. Peștele prăjit este cu adevărat o delicatesă, dar asta doar dacă e gătit cum trebuie.
Pare ușor să îl prepari, însă gustul final este tot ce contează. La fel de importantă este și textura perfectă, pe care multe gospodine nu reușesc să o obțină.
De precizat că trebuie să urmezi mai mulți pași clari, dar mai ales să folosești ingredientele potrivite. Unul dintre ele, însă, este de-a dreptul necesar, pentru că schimbă complet gustul și îl face să se prăjească perfect.
Primul pas esențial este alegerea peștelui potrivit pentru rețeta ta. Indiferent dacă preferi codul, plătica sau merluciu, optează pentru pește proaspăt sau de calitate superioară în cazul peștelui congelat.
Caracteristicile unui pește proaspăt sunt ușor de recunoscut: pielea să strălucească, ochii să fie limpezi și să nu existe un miros puternic de pește sau amoniac. Carnea ar trebui să fie fermă la atingere și să revină la forma inițială după ce este presată.
Asigură-te că ai în casă apă minerală sau bere, de preferat fără alcool, dacă știi că urmează apoi să șofezi. Odată adăugat în aluatul prin care vei da peștele, fii sigur că preparatul final va fi unul de excepție.
Pentru a pregăti un pește prăjit absolut delicios, trebuie să urmezi pașii cu atenție, să alegi ingredientele potrivite și să folosești tehnici de gătit adecvate. Dacă vrei ca de Florii să te delectezi cu un preparat pe cinste și să surprinzi pe toată lumea, iată cea mai bună și simplă rețetă.
Ingrediente:
Într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, sarea și piperul. Adaugă treptat berea (sau apa minerală), amestecând constant până obții o pastă omogenă, fără cocoloașe. Lasă aluatul să se odihnească timp de 20-30 de minute pentru ca toate ingredientele să se activeze.
Între timp, asigură-te că usuci bine feliile de pește, după care condimentează-le cu sare și piper. Presară puțină făină pe fiecare fileu pentru a ajuta aluatul să adere, ca să nu fie deloc lipicos.
Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă sau într-un ceaun la temperatură medie. Mai apoi, trece fiecare fileu de pește prin aluat, asigurându-te că este complet acoperit, apoi pune-l cu grijă în uleiul încins.
Prăjește peștele timp de 4-5 minute pe fiecare parte sau până devine auriu și crocant. Dacă este un pește mai mare, s-ar putea ca durata să se prelungească puțin. Odată ce este prăjit, scoate peștele din ulei și lasă-l să se scurgă pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.