Mătreața este o afecțiune a pielii capului foarte comună, caracterizată de o descuamare excesivă a pielii capului, însoțită sau nu de o mâncărime. De pe vremea bunicilor am rămas cu o recomandare în ceea ce privește această situație: spălatul cu oțet. O femeie a încercat asta timp de 5 zile, iar rezultatul a fost cel scontat.
Pentru a scăpa de problema inestetică, pe lângă alte trucuri, unul cunoscut din bătrâni constă în băile cu oțet pentru păr. Amestecă oțet de mere cu apă și aplică-l pe păr. Lasă să acționeze preț de 15 minute, masează ușor scalpul și clătește. Oțetul combate și căderea părului.
Alături de oțetul de mere, urzicile reprezintă. de asemenea. un remediu vechi împotriva mătreții. Pentru acest tratament ai nevoie de ambele ingrediente. Lasă unu sau doi pumni de urzici în oțet de mere pentru două săptămâni. Folosește acest tratament de două-trei ori pe săptămână. Înainte de spălare, aplică pe părul umed compoziția și masează cu grijă rădăcina. După ce lași să acționeze timp de 10-15 minute, clătește din abundență.
„Pe o parte, există mătreața uscată, ce rezultă dintr-o accelerare a producerii de regenerare a celulelor de la nivelul scalpului, care sunt împinse la suprafață. Mai este și mătreața grasă, care rezultă dintr-un exces de sebum la nivelul scalpului. Clinic, scuamele sunt mai groase, mai aderente și de regulă gălbui. Principala cauză a mătreții este o ciupercă ce trăiește pe scalpul sănătos al tuturor oamenilor, dar care, în anumite condiții favorizante, se poate multiplica excesiv. Dintre factorii care predispun apariția mătreții aș putea menționa hipersecreția de sebum, transpirația excesivă, stresul, tulburările hormonale sau spălatul frecvent.
De cele mai multe ori, pacienții acuză o piele uscată la nivelul scalpului, însoțită sau nu de o ușoară mâncărime. După încadrarea corectă a simptomelor, alegerea unui șampon potrivit pentru a îndepărta și preveni apariția mătreții constă în alegerea unor produse care să aibă drept agenți activi, printre altele, sulfura de seleniu sau ketoconazolul. Este corectă spălarea de două ori a părului, iar cea de-a doua spălare a sa necesită lăsarea produsului, timp de cinci minute pe pielea capului, apoi clătirea bună a părului. În funcție de tipul de mătreață, recomandăm șampoane cu formula adaptate pentru a scăpa de excesul de sebum la nivelul scalpului sau șampoane cu proprietăți hidratante și nutritive, pentru a preveni senzația de piele uscată”, a explicat Adina Mărtăritescu, medic specialist dermato-venerologie, pentru Revista Tonica.