12 mart. 2020 | 10:37

O doză prea mare de vitamina C poate fi periculoasă. Ce efecte are

Știri generale
O doză prea mare de vitamina C poate fi periculoasă. Ce efecte are
O doză prea mare de vitamina C poate fi periculoasă. Ce efecte are

Acidul ascorbic sau vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, care are un rol extrem de important în formarea colagenului, hormonilor, carnitinei și aminoacizilor. Vitamina C este esențială în procesele de vindecare a plăgilor și arsurilor, susține imunitatea, are rol antioxidant, favorizând absorbția fierului în organism. Aceasta se foloseșre împreună cu fierul în tratarea anemiilor feriprive, adică anemii prin deficit de fier.

O doză prea mare de vitamina C poate fi periculoasă

Vitaminele hidrosolubile nu au o toxicitate mare sau efecte adverse grave atunci când sunt consumate în exces, întrucât se pot elimina eficient prin urină.

Absorbția vitaminelor este mai eficientă însă atunci când se produce direct din surse alimentare, decât din suplimente nutritive. Cel mai bogat conținut în vitamina C îl au: patrunjelul, legumele verzi cu frunze, ardeii grasi sau iuti, rosiile, morcovii, dar si fructele: kiwi, guave, papaya, citrice etc.

Organismul are nevoie de o doză crescută de vitamina C atunci când o persoană este răcită sau are febră, are anumite inflamații, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine, arsuri sau cand urmeaza sa facă o intervenție chirurgicală. De asemenea, un fumător, are nevoie de mai multă vitamina C decât un fumător.

Doza recomandată de vitamina C

Doza de vitamina C care se poate lua în siguranță este de 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic, îndeosebi în perioadele în care alimentația nu este bogată în fructe și legume sau cand o persoană este într-una dintre situatiile menționate anterior.

În ce privește faptul dacă este toxică vitamina C luată în exces, lucrurile stau în felul următor: Doza zilnică maxim admisă de vitamina C este de 2000 mg. Dozele crescute pot acidifia urina, provoca stări de greață și diaree, dar pot interfera și cu echilibrul fragil al balanței prooxidanți-oxidanți din organism. De menționat este și faptul că la pacienții cu thalassemie sau hemocromatoză, dozele mari de vitamina C favorizează o supraîncărcare cu fier, ceea ce poate determina tulburări hepatice sau endocrine.

Astfel că, dozele de vitamina C trebuie ajustate în funcție de profilul individual. De asemenea, nu este recomandată luarea mai multor tipuri de suplimente în același timp sau luarea unei doze mai mari pentru un efect rapid. Este bine să se facă pauze între curele de vitamine, iar hidratarea adecvată este importantă, dacă nu există contraindicații medicale.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro